fbpx

Ken Follett – Lydbøger


Ken Follett er en berømt walisisk forfatter, der skriver historiske romaner. Flere millioner læsere har fordybet sig i hans spændende fortællinger, der tager dig med på en rejse tilbage i tiden. Han har solgt så mange bøger, at han er blandt de 100 bedst sælgende forfattere i Storbritannien nogensinde.

Baggrund

Ken Follett blev født i Cardiff, Wales i 1949, og som 10-årig flyttede han og familien til London. Folletts forældre var meget religiøse, og det var derfor ikke tilladt hverken at se TV eller gå i biografen. Så når Follett skulle finde på ting at lave i sin fritid, kastede han sig over bøgernes forunderlige univers. Blandt de bøger han fandt mest inspirerende var blandt andet Ian Flemmings James Bond-bøger om den hemmelige, dameglade agent 007.

Ken Follett er uddannet i filosofi ved University College London og efterfølgende efteruddannet inden for journalistik. I en årrække arbejdede han som journalist for lokalavisen i Cardiff og senere for The Evening News i London. Herefter begyndte han selv at skrive spændende og fortryllende fortællinger og begyndte dermed sin forfatterkarriere.

Nålens Øje

Ken Follett udgav Nålens Øje tilbage i 1978, hvor han bragede ind på den internationale bog-scene. Nålens Øje er en spionroman, hvis fortælling foregår i år 1944, hvor en tysk spion har fået informationer om de allieredes planlagte mission i Normandiet. Bogen blev en bestseller, der vandt Edgar Award i 1979, og senere blev filmatiseret. Du kan desuden lytte til Nålens øje som lydbog her.

Historiske Bogserier

Selvom den succesrige forfatter har udgivet flere enkeltstående romaner, er han nok mest kendt for sine historiske romaner, hvor han har skabt hele to fantastiske trilogier:

Kingsbridge-trilogien

Century-trilogien

Kingsbridge-Trilogien

Kingsbridge-trilogien foregår i middelalderens England, som er en turbulent periode i den Engelske historie. Den behandler emner som middelalderlig kristendom, arkitektur og magt og giver et spændende indblik i periodens samfundsforhold og skæbner.

Jordens Søjler

ken follett jordens søjler lydbog

Ken Follett udgav Jordens søjler i 1989 og er første historie i trilogien om den lille landsby Kingsbridge.

Første bog i Kingsbridge-trilogien foregår tilbage i 1100-tallets England. Landet er præget af borgerkrig og skiftende regenter med forskellige dagsordener. Vi følger indbyggerne i Kingsbridge, der med diverse midler forsøger at skabe en livlig handelsby med mange besøgende og bedre velstand. Byens Prior Philip har en drøm om at få bygget en ny stor katedral, der for alvor skal sætte Kingsbridge på landkortet og tiltrække en masse besøgende. Da Tom Builder kommer til byen, finder de to sammen og får gang i byggeriet af den nye katedral.

Jordens Søjler er en historisk roman, der beskriver den engelske historie fra en meget turbulent tid. Ken Follett fortæller så godt og overbevisende om begivenhederne, at du nærmest ikke kan lægge bogen fra dig. Du kommer til at holde af hovedpersonerne på en måde, du ikke havde set komme og forages uden tvivl over de onde modstandere i historien.

Jordens søjler er solgt i mere end 25 millioner eksemplarer og har været inspirationskilde til film, serier og teaterstykker. Jordens søjler blev som tv serie populær med Eddie Redmayne og Ian McShane blandt skuespillerne på rollelisten. Har du lyst til at se den fantastiske serie, har du mulighed for at streame Jordens Søjler her, eller du kan lytte til lydbogen, der hurtigt får dig til at glemme alt om sure pligter. Du finder Jordens Søjler som lydbog her.

Varigheden af lydbogen er 39 timer og 5 minutter og er læst op af Esben Hansen

Uendelige Verden

uendelige verden ken follett lydbog

Efterfølgeren til den succesfulde Jordens søjler hedder Uendelige verden og udkom i 2007, og ligesom forgængeren Jordens søjler er Uendelige verden også indspillet som serie. Historien følger fortsat landsbyen Kingsbridge, der nu har vokset sig større og har fået mere handel og flere indbyggere. Omkring 150 år er gået siden begivenhederne i Jordens søjler, og freden i byen er igen usikker, da magtfulde mennesker atter har forskellige planer for byen og kæmper en hård kamp mod hinanden.

Udover politiske intriger, magtkampe, grådighed og krig beskriver Uendelige verden også, hvordan livet i England var under hundredårskrigen mellem Frankrig og England. Fortællingen finder sted i 1300-tallet, som også var en periode, hvor Den Sorte Død, fejede ind over Europa og dræbte en fjerdedel af den europæiske befolkning.

Fortællingen er velskrevet og karaktererne skildret så overbevisende, at du kan blive foranlediget til at tro, at de er bygget på erindringer fra mennesker, der virkelig var til på denne tid. De er nemlig relaterbare for nutidens læsere på trods af det store spring i tid.

Synes du Uendelige verden er noget af en mundfuld at kaste sig over som læsning, så kan du heldigvis også lytte til den episke fortælling som lydbog. Du finder Uendelige Verden som lydbog her.

Lydbogen har en varighed på 45 timer og 3 minutter og er oplæst af Esben Hansen.

Den evige ild

den evige ild ken follett lydbog

Den tredje historie om den engelske landsby Kingsbridge hedder Den evige ild. De to foregående historier Jordens søjler og Uendelige verden foregår i 1100- og 1300-tallet. Den seneste udgivelse i serien fra Ken Follett foregår i 1500-tallet, men selve bogen blev udgivet i 2017 – hele 28 år efter den første bog i serien om den engelske landsby blev udgivet.

Som tredje bog i rækkefølgen afrunder Den evige ild foreløbigt den gribende fortælling om indbyggerne i Kingsbridge. Historien følger Ned Willard, der efter et år i Frankrig vender tilbage til sin fødeby. Her er der endnu engang politiske stridigheder, og de er med til at besværliggøre forholdet til hans store kærlighed Margery Fitzgerald.

Den længe ventede tredje fortælling i Kingsbridge-serien byder på politisk og religiøst drama mellem familier og magthavere. Med et enormt persongalleri inviterer Ken Follett endnu engang til mange timers spændende og velskrevet underholdning. Du kan også lytte til Den Evige Ild som lydbog. Du finder den her.

Lydbogen har en varighed på 33 timer og 5 minutter og er oplæst af Esben Hansen.

Den evige ild anmeldelser

»Når Ken Follett er bedst, bliver man både underholdt og klogere af hans bøger, og det er tilfældet her.« 5 stjerner – Børsen

»Med en imponerende historisk detaljerigdom folder Ken Follett i Den evige ild vores fælles fortid ud som en populærromantisk spionthriller […]« 4 stjerner – Berlingske

Century-trilogien

Ken Folletts anden trilogi finder sted i det 20. århundrede, hvor vi følger en række familier og deres historier igennem 1. og 2. Verdenskrig, og i den sidste bog følger vi dem igen under Den Kolde Krig.

Giganternes fald

giganternes fald ken follett lydbog

Første bind i trilogien udkom i 2010. Her er det gennemgående tema verdenshistorien i det 20. århundrede. Giganternes fald følger fem vidt forskellige familier og deres oplevelser i forbindelse med 1. Verdenskrig i perioden 1911 til 1924.

Fortællingen starter med den 13-årige Billy Twice, der har sin første arbejdsdag som walisisk minearbejder. Senere befinder vi os til en adelig fest, hvor en række af fortællingens hovedpersoner bliver introduceret. Gennem Ken Folletts indlevende beskrivelser fra de forskellige personers perspektiv, behandler fortællingen emner som krig, kærlighed, familie og sociale klasser.

Giganternes fald modtog stor ros fra anmeldere og fans. Især Ken Folletts grundige, historiske research er blevet fremhævet som en stor force gennem hele fortællingen. Med en blanding af fiktive og realistiske karakterer får du virkelig en følelse af, hvordan det var at leve i perioden omkring 1. Verdenskrig, og hvilke udfordringer det bragte med sig.

Grundet de mange forskellige karakterer og navne i fortællingen, kan det i starten være svært at danne sig et overblik. Men når du først er kommet i gang med at lytte til lydbogen, er det utroligt svært at stoppe igen. Du finder Giganternes fald som lydbog her.

Varigheden af lydbogen er 34 timer og 52 minutter, og oplæst af Martin Greis-Rosenthal.

Verdens vinter

verdens vinter ken follett lydbog

Verdens vinter er anden historie i trilogien om de fem familier og deres oplevelse af tiden i perioder med verdensomspændende konflikter – helt præcist perioden omkring 2. Verdenskrig fra 1933-1949. Her er det næste generation til familierne fra Giganternes fald, der er hovedpersonerne i fortællingen.

Vi følger det farverige og meget forskellige persongalleri igennem en turbulent tid med nederlag og sejre. Ken Follett formår at beskrive magtkampe, slagmarker og politiske overvejelser på smukkeste vis – alt sammen oplevet gennem de forskellige familier.

Skal du med på en eventyrlig rejse tilbage i historien, kan du downloade Verdens vinter som lydbog eller streame den direkte her.

Lydbogen har en varighed på 32 timer og 37 minutter og er oplæst af Martin Greis-Rosenthal.

På kanten af evigheden

på kanten af evigheden ken follett lydbog

Tredje og sidste bind i den storslåede, historiske fortælling om det 20. århundrede hedder på dansk På kanten af evigheden. Bogen blev udgivet i 2014 og følger familierne fra de tidligere bøger, men nu befinder vi os i 1960’erne, hvor vi derfor følger børnebørnene fra Giganternes fald under Cuba-krisen og Den Kolde Krig. Her opstår udfordringer såsom at flygte fra Østberlin og forfølge en karriere som rockmusiker.

Historisk set strækker På kanten af evigheden sig i perioden fra Berlinmurens opførelse i 1961 til dens fald i 1989. Selvom omdrejningspunktet er tredje generation af familierne, er der også skønne gensyn med nogle af de kendte karakterer fra Verdens vinter.

Vil du have sidste fortælling i Century-trilogien med, kan du finde På kanten af evigheden som lydbog her.

Lydbogens varighed er 38 timer og 21 minutter, og oplæseren er som i de andre lydbøger i serien Martin Greis-Rosenthal.

Lydbogsinspiration

Er du vild med historisk fiktion og episke fortællinger, og har du brug for mere inspiration til, hvilke lydbøger du skal kaste dig over. Så kan du her se en samlet liste over nogle af de bedste lydbøger fra 2019. Du kan også kaste dig over Dan Browns historiske spionkrimier, lytte til hvad italienske Machiavelli havde at sige om middelalderens Europa, eller kaste dig over de hjertevarme og eventyrlige fortællinger om Harry Potter – drengen, der levede.

Marco

Jeg elsker streaming og vil gerne hjælpe andre brugere med at finde det bedste indhold. Personligt er jeg meget til serier og podcast. Men lytter også til lydbøger og ser film.

Seneste artikler