fbpx

Machiavelli Lydbog


Portræt af Niccoló Machiavelli
Portræt af Niccoló Machiavelli

Niccoló Machiavelli var en samfunds- og politisk teoretiker fra Firenze i Italien (født i år 1469). Han anses for at være faderen til realpolitik, der modsat idépolitik, søger at nå sine mål uanset konsekvenserne for andre mennesker. Machiavellis værker har været brugt af magthavere igennem de seneste 500 år, og den dag i dag kan forfatterens synspunkter stadig starte debatter

Selvom Machiavelli nedskrev sine tanker om samfundet for mere end 500 år siden anvendes hans famøse citat “Hensigten helliger midlet” stadig.

Machiavellis kendte citat bliver brugt som en talemåde om situationer, hvor et godt formål berettiger brugen af mindre fine midler. Hvilket ifølge Machiavelli betyder, at ærlighed ikke er vigtigt for dine handlinger, når bedrageri og snyd kan få dig til at nå dit mål.

“Hensigten helliger midlet”

Udtrykket har endda affødt sin egen -isme, nemlig Machiavellisme. Denne overbevisning beskriver en amoralsk, skrupelløs og magtorienteret tilgang til politik, hvor statens interesser sættes over alt andet i samfundet. Derfor er machiavellisme også ofte sammenkædet med en vis negativ betydning og anvendes blandt andet inden for psykologi. Her bruges en Mach-IV som test, til at vurdere en persons amoralske holdninger.

Hvis du har mod på det, kan du tage Machiavelli-testen her, og måle din Mach-IV score.

Machiavelli testen er baseret på en række udsagn fra den berømte forfatters værker, hvor man skal tilkendegive, hvor enig man er med udsagnet. Som resultatet får du en score fra 0 til 100, jo højere score, jo mere Machiavellistisk er du. Udsagnene i testen kan bruges til at sætte gang i nogle spørgsmål omkring dit verdenssyn og tillid til andre mennesker.

Find lydbøger med Machiavelli her

Betydningsfulde værker

I sin levetid skrev Machiavelli mere end 20 værker i årene fra 1499 til 1525. Nogle blev mere populære end andre, men især Fyrsten skiller sig ud som en tidsløs udgivelse om magt, politik og amoralske handlinger.

Fyrsten

niccoló machiavelli fyrsten lydbog

Machiavelli er mest berømt for sit hovedværk Fyrsten, der oprindeligt blev kaldt De Principatibus. Det oprindelige værk blev publiceret for første gang tilbage i år 1532 og har siden inspireret en bred række personer lige fra Shakespeare til Hitler.

Fyrsten blev oprindeligt skrevet til den daværende hertug af Firenze Lorenzo de’ Medici. Som ‘spindoktor’ for de’ Medici beskrev Machiavelli, hvordan han var nødt til at anvende magt, for at beholde den.

En af Machiavellis påstande var, at al magt bliver grundlagt af våbenmagt og styrke, samt at ethvert samfund har brug for en stærk leder. Formålet ved bogen var at skabe en manual, hvor statsledere og magthavende kunne læse om, hvordan man løser kriser ved brug af mindre fine midler.

Lyt gratis til Fyrsten lydbog her. Varighed af lydbog – 4 timer og 41 minutter.

På engelsk går bogen under titlen The Prince, som du kan lytte til gratis her

Mangler du god underholdning? Vi har lavet en oversigt over de bedste lydbøger i 2019.

Firenzes Historie

Machiavelli var meget optaget af sin hjemstavn Firenze, hvor han sammen med ligesindede diskuterede politik og litteratur. Det medførte blandt andet også at den senere udnævnte pave Clemens 7. bestilte en samling af 8 bøger om Firenzes historie. Disse bøger blev til i årene 1520-25.

Bogen omhandler Italien og Firenze i en tid, hvor magtkampe mellem fyrster og magthavende dominerer landets historie.

Pave Clemens 7. blev kendt som den flygtende pave. Da tyske lejesoldater blev sendt mod Rom og Vatikanet for at plyndre, lod paven sit folk i stikken og flygtede tilbage til kirken, hvor han var bevogtet af sin garde.

Du kan lytte til Historien om Firenze her.

Marco

Jeg elsker streaming og vil gerne hjælpe andre brugere med at finde det bedste indhold. Personligt er jeg meget til serier og podcast. Men lytter også til lydbøger og ser film.

Seneste artikler