fbpx

De bedste danske film gennem tiderne


Danske film hitter fortsat i stor stil, når der skal købes billetter i de danske biografer. Når vi ser på de mest populære biograffilm, kan de danske udgivelser stadig hamle op med de amerikanske.

I Danmark har vi en lang tradition for at lave gode film, der også også får stor ros internationalt. De danske film favner bredt med genre som familie, action, drama, krig og kærlighed.

Men hvordan klarer danske film sig nu i forhold til tidligere tider, hvor der ikke var streaming? Det vil vi give dig et overblik over lige her.

Gamle danske film

Rent historisk har danske film haft rigtig fin succes i biograferne. Faktisk er der hele syv danske film med blandt de 20 største succeser på det store lærred målt på antal solgte biografbiller. Listen toppes dog af den amerikanske film Titanic om Jack og Rose der trods klasseforskel forelsker sig og bringer dem begge i fare. Titanic solgte utrolig 1,4 millioner billetter og på andenpladsen finder vi Ringenes Herre.

Herunder er listen over de 10 mest populære danske biograffilm gennem tiden, hvor vi kan se, at de populære Olsen Banden-film dominerer listen.

Olsen Bandens sidste bedrifter
“Olsen Bandens sidste bedrifter” med skuespillerne, fra venstre, Morten Grunwald, Ove Sprogøe og Poul Bundgaard. – Dato: 14.06.1974 – Foto: Klaus Møller

De 10 bedst sælgende danske film

1. Olsen Banden Ser Rødt (1976) – 1.201.293 solgte billetter
2. Olsen Banden Deruda’ (1977) – 1.044.801 solgte billetter
3. Olsen Banden Går I Krig (1978) – 1.005.759 solgte billetter
4. Op På Fars Hat – (1985) – 953.743 solgte billetter
5. Olsen Banden Overgiver Sig Aldrig (1979) – 934.878 solgte billetter
6. Midt Om Natten (1984) – 922.923 solgte billetter
7. Familien Gyldenkål Sprænger Banken (1976) – 905.332 solgte billetter
8. Far Til Fire I Byen (1956) – 877.839 solgte billetter
9. Krummerne (1991) – 859.383 solgte billetter
10. Den Eneste Ene (1999) – 843.472 solgte billetter

Olsenbanden samlede danskerne

En fællesnævner for de populære danske film i biografen er, at de fleste fra listen havde præmiere fra 1976 til 1985. Med biografsalg på over en millioner biletter er det højest sandsynligt nogle rekorder vi har ser slået. Der er også kommet mange flere muligheder for at se filmene, så danskerne stimler ikke ligeså meget sammen i mørket som de har gjort tidligere.

Den dominerende tilstedeværelse af Egon, Benny og Kjeld fra Olsenbanden kan skyldes at filmene favner meget bredt og rammer godt ned i tidens populær-kultur.

Olsenbanden var med til at samle danskerene – både unge og gamle – og er i dag stadig film, der bliver vist i fjernsynet i bedste sendetid fra tid til anden og til stor glæde for danskerne, der har underholdningsværdi til hele familien.

Du kan finde Olsen Banden-filmene online på Dansk Filmskat, Viaplay og på SF Anytime. Desuden har Blockbuster et stort udvalg af gamle danske film, der blandt andet inkludrerer “Op på fars hat” og “Familien Gyldenkål”-serien.

Af øvrige populære dansk film kan blandt andet nævnes Pelle Erobreren, der vandt en Oscar for bedste fremmedsprogede film. Den er instrueret af Bille August og baseret på Martin Andersen Nexøs roman af samme navn.

Det er selvfølgelig heller ikke til at komme udenom, at den mest populære danske skuespiller igennem tiden er Dirch Passer, når der snakkes gamle, danske film. Han var populær både i revy og på skærmen og nåede på 30 år at spille over 100 forskellige roller. Blandt de mest populære film med Dirch Passer kan nævnes “Flådens Friske Fyre” og Baronessen fra Benzintanken.

Nye medievaner

Men hvorfor er der ingen nye danske film på listen, tænker du nok? En af grundene til at de mest populære danske film i biograferne har en del år på bagen, kan findes i udviklingen af danskernes medievaner samt en ændring mediekulturen grundet teknologi.

Der er sket et skift fra et fælles medie og film-forbrug, hvor hele familien tog i biografen sammen eller så TV sammen derhjemme, til personaliseret medieunderholdning, hvor der altid er noget for alle familiens medlemmer.

Indhold og platforme har ændret sig drastisk i det 21. århundrede og de fleste har nu computere og smart-TV, hvor de selv kan bestemme, hvad de vil se, sammenlignet med faste programmer fra flow-tv, der dominerede tidligere.

Nye danske film

I de senere år har danske instruktører og skuespillere vist sig frem internationalt. Med prisvindende instruktører som Lars von Trier, Thomas Vinterberg, Susanne Bier og Bille August er de danske film for alvor kommet på verdenskortet.

Med så mange gode, danske film tilgængelige kan det være svært at finde ud af, hvilke du skal kaste dig over først. Vi har derfor lavet en liste med de 10 bedste danske film, så det er nemt og overskueligt for dig at finde en, du har lyst til at se.

Jagten mads mikkelsen

Følgende liste er baseret på brugernes vurdering på IMDb

Filmene behandler alvorlige emner som krig, løgne og utroskab, så har du brug for lidt afveksling til de amerikanske actionfilm, findes der rigtig mange gode bud. De fleste er tilgængelige på de populære streamingtjenester, hvor du kan leje, købe eller finde dem gratis.

Den seneste udgivelse fra 2019 er “Ser du månen, Daniel” og er om en dansk fotograf, der bliver fanget af ISIS. Filmen handler om det politiske spil, Daniels kamp i fangenskab og familiens udfordringer.

Danske film i udlandet

Vi har snakket lidt om, hvordan nogle danske film har klaret sig i udlandet. Men de danske instruktører kan noget unikt og det vil verden gerne se.

Der er flere film, der har været nomineret til blandt andet en Oscar, hvor vi også har fundet en Oscar for filmen “Hævnen“, der er instrueret af Susanne Bier.

Dancer in the dark

Hvis vi kigger på billetsalget af danske film i udlandet, så er der nogle andre film, som dukker op. Den bedst sælgende danske film i udlandet er filmen “Dancer in the dark“, der er instrueret af Lars von Trier, der har det med at splitte vandene med sine film.

Filmen handler om en tjekkisk immigrant ved navn Selma, der spilles af sangeren Björk. Hun arbejder på en fabrik i USA, hvor hendes eneste tanke er på hendes søn Gene. Hvad ingen andre end hende selv ved er, at hun er ved at blive blind. Mens hun sparer op til en øjenoperation, så bliver verden omkring hende mere og mere mørk.

Du kan se denne fremragende film hos SF Anytime, som du finder lige her.

“Dancer in the dark” er den tredje film i Golden Heart Trilogien, hvor “Breaking the Waves” fra 1996 og “The Idiots” fra 1998 er de to foregående film. “Breaking the Waves” er i øvrigt den anden bedst sælgende film i udlandet nogensinde med sine 3.850.609 solgte biletter.

“Dancer in the dark” solgte hele 4.336.917 biletter i udlandet, mens den “kun” solgte lidt over 200.000 biletter i Danmark.

Italiensk for begyndere

Nummer 3 på listen over udenlandske solgte biletter går til nyklassikeren “Italiensk for begyndere”, der er den første komedie, der er optaget som dogmefilm, der er en filmstil vi i Danmark har fået stor ros for i udlandet.

“Italiensk for begyndere” har næsten solgt 3 millioner biletter i udlandet, men blev til gengældt set af over 800.000 danskere i biograferne.

An the Oscar goes to…

Billetsalg er en parameter at måle, hvordan udlandet tager imod vores danske film. Noget andet er, at se på hvilke priser filmene vinder eller bare bliver nomineret til. Her har danskerne nemlig også haft en del film med i det helt store selskab.

En af de helt store priser, man kan vinde som dansker i filmverdenen, er Oscar-statuetten for bedste ikke-engelsksprogede film. Den har Danmark været så dygtige at vinde hele 3 gange.

Første gang var i 1988, hvor “Babettes gæstebud”, der var instrueret af Gabriel Axel, vandt en Oscar. Allerede året efter vandt danskerne igen med filmen “Pelle Erobreren” der var Bille Augusts mesterværk.

Pelle Eroberen

Pelle Erobreren” handler om Pelle og hans far Lasse, der i slutningen af 1800-tallet kommer til Bornholm som flygtninge. For at overleve får Lasse et arbejde som dagplejer på en gård og det sender Pelle og hans far ned på det nederste trin på den sociale rangstige.

Her skal Lasse og Pelle vænne sig til de nærmest umenneskelige kår. Lasse acceptere hans situation, men Pelle vil ud i verden og det ender også med at Pelle forlader gården.

Du kan se denne fantastiske film hos SF Anytime, som du kommer til ved at klikke her.

Hævnen

Hævnen” er den sidste vinder af en Oscar-statuette i kategorien bedste ikke-engelsksprogede film. Den vandt Oscar-statuetten i 2011, hvor Susanne Biers mesterværk blev hyldet.

“Hævnen” handler om Anton, der arbejder for en humanitær organisation og bruger meget tid i Afrika, væk fra sin kone Marianne. Anthon svigter sin kone og de skal nu til at lære, at leve livet væk fra hinanden.

Samtidig får deres søn Elias en ny ven i klassen, og deres nye venskab kan skabe kaos i den normal landsbyidyl.

Du kan se denne nyklasikker hos SF Anytime, som du kommer til ved at klikke her.

Danmark har også vundet en Oscar for bedste kortfilm 3 gange. “Valgaftenen” i 1999, “Der er en yndig mand” fra 2003 og “The New Tenants” fra 2010.

Afsluttende bemærkninger

God fornøjelse med de danske film!

Føler du ikke for at kaste dig over en film, men vil du stadig gerne underholdes af spændende fortællinger, så er lydbøger og e-bøger, nok noget for dig. Læs mere her.

Martin

Jeg er forfatter på streamingsiden.dk og har en kandidatgrad i økonomi og marketing. Jeg elsker en fed serie, som jeg kan se igennem i løbet af en weekend. Jeg går heller ikke af vejen for en god film eller en god lydbog. Harry Potter er mine foretrukne lydbøger og film, mens jeg bedst kan lide at se NCIS, How I Met Your Mother og Game of Thrones når det kommer til serier.

Seneste artikler