fbpx

Danske Film


Danske film hitter fortsat i stor stil, når der skal købes billetter i de danske biografer. Når vi ser på de mest populære biograffilm, kan de danske udgivelser stadig hamle op med de amerikanske. I Danmark har vi en lang tradition for at lave gode film, der også også får stor ros internationalt. De danske film favner bredt med genre som familie, action, drama, krig og kærlighed.

Gamle danske film

Rent historisk har danske film haft rigtig fin succes i biograferne med hele syv danske film på top-20-listen over film, der har solgt flest biografbiller. Listen toppes dog af Titanic med 1,4 mio solgte billetter efterfulgt af Ringenes Herre.

Herunder er listen over de 10 mest populære danske biograffilm gennem tiden – stærkt domineret af de populære Olsen Banden-film.

Olsen Bandens sidste bedrifter
“Olsen Bandens sidste bedrifter” med skuespillerne, fra venstre, Morten Grunwald, Ove Sprogøe og Poul Bundgaard. – Dato: 14.06.1974 – Foto: Klaus Møller
De 10 bedst sælgende danske film

1. Olsen Banden Ser Rødt (1976) – 1.201.293 solgte billetter
2. Olsen Banden Deruda’ (1977) – 1.044.801 solgte billetter
3. Olsen Banden Går I Krig (1978) – 1.005.759 solgte billetter
4. Op På Fars Hat – (1985) – 953.743 solgte billetter
5. Olsen Banden Overgiver Sig Aldrig (1979) – 934.878 solgte billetter
6. Midt Om Natten (1984) – 922.923 solgte billetter
7. Familien Gyldenkål Sprænger Banken (1976) – 905.332 solgte billetter
8. Far Til Fire I Byen (1956) – 877.839 solgte billetter
9. Krummerne (1991) – 859.383 solgte billetter
10. Den Eneste Ene (1999) – 843.472 solgte billetter

De samlede danskerne

En fællesnævner for de populære danske film i biografen er, at de fleste fra listen havde præmiere fra 1976 til 1985. Den dominerende tilstedeværelse af Egon, Benny og Kjeld kan skyldes at filmene favner meget bredt og rammer godt ned i tidens populær-kultur. De var med til at samle danskerene – unge som gamle – og er i dag stadig film, der bliver vist i fjernsynet fra tid til anden, med stor underholdningsværdi for hele familien. Du kan finde Olsen Banden-filmene online på Dansk Filmskat, Viaplay og på SFanytime. Desuden har Blockbuster et stort udvalg af gamle danske film, der blandt andet inkludrerer “Op på fars hat” og “Familien Gyldenkål”-serien.

Af øvrige populære dansk film kan blandt andet nævnes “Pelle Erobreren”, der vandt en Oscar for bedste fremmedsprogede film. Den er instrueret af Bille August og baseret på Martin Andersen Nexøs roman af samme navn.

Det er selvfølgelig heller ikke til at komme udenom, at den mest populære danske skuespiller igennem tiden er Dirch Passer, når der snakkes gamle, danske film. Han var populær både i revy og på skærmen og nåede på 30 år at spille over 100 forskellige roller. Blandt de mest populære film med Dirch Passer kan nævnes “Flådens Friske Fyre” og “Baronessen fra Benzintanken”.

Nye medievaner

Men hvorfor er der ingen nye danske film på listen, tænker du nok? En af grundene til at de mest populære danske film i biograferne har en del år på bagen, kan findes i udviklingen af danskernes medievaner samt en ændring mediekulturen grundet teknologi. Der er sket et skift fra et fælles medie/film-forbrug, hvor hele familien tog i biografen sammen eller så TV sammen derhjemme, til personaliseret medieunderholdning, hvor der altid er noget for alle familiens medlemmer. Indhold og platforme har ændret sig drastisk i det 21. århundrede og de fleste har nu computere og smartTV, hvor de selv kan bestemme, hvad de vil se, sammenlignet med faste programmer fra flow-tv, der dominerede tidligere.

Nye danske film

I de senere år har danske instruktører og skuespillere vist sig frem internationalt. Med prisvindende instruktører som Lars von Trier, Thomas Vinterberg, Susanne Bier og Bille August er de danske film for alvor kommet på verdenskortet.

Med så mange gode, danske film tilgængelige kan det være svært at finde ud af, hvilke du skal kaste dig over først. Vi har derfor lavet en liste med de 10 bedste danske film, så det er nemt og overskueligt for dig at finde en, du har lyst til at se.

Jagten mads mikkelsen

Følgende liste er baseret på brugernes vurdering på IMDb

  • Jagten (2012)
  • Ser du månen, Daniel (2019)
  • Festen (1998)
  • Under Sandet (2015)
  • Pelle Erobreren (1987)
  • Europa (1991)
  • Elsker dig for Evigt (2002)
  • Tro, håb og kærlighed (1984)
  • Det forsømte forår (1993)
  • De grønne slagtere (2003)

Filmene behandler alvorlige emner som krig, løgne og utroskab, så har du brug for lidt afveksling til de amerikanske actionfilm, findes der rigtig mange gode bud. De fleste er tilgængelige på de populære streamingtjenester, hvor du kan leje, købe eller finde dem gratis.

Den seneste udgivelse fra 2019 er “Ser du månen, Daniel” og er om en dansk fotograf, der bliver fanget af ISIS. Filmen handler om det politiske spil, Daniels kamp i fangenskab og familiens udfordringer.

God fornøjelse med de danske film!

Føler du ikke for at kaste dig over en film, men vil du stadig gerne underholdes af spændende fortællinger, så er lydbøger og e-bøger, nok noget for dig. Læs mere her.

Marco

Jeg elsker streaming og vil gerne hjælpe andre brugere med at finde det bedste indhold. Personligt er jeg meget til serier og podcast. Men lytter også til lydbøger og ser film.

Recent Content