fbpx

Streaming af det bedste fra Formel 1


Formel 1 – Det ypperste indenfor motorsport. Legender på stribe og mange prøver at blive uovervindelige – med døden som en risiko. Den ikoniske røde Ferrari op mod feltets mange andre superbiler. Formel 1 er ikke kun kongeklassen indenfor racerløb – det er også utrolig spændende at følge med i.

Det er ikke kun fordi Kevin Magnussen kører Formel 1, at det er blevet så populært. Formel 1 har altid været en tilskuermagnet – om det så er rundt på banerne eller som tilskuer i sofaen. Og man forstår det godt. Racerløb med over 300 km/t. kan kun blive godt og med nogle af verdens bedste kørere kan det kun blive underholdende. 

Historien om Formel 1

Første gang Formel 1 blev kørt som et rigtigt verdensmesterskab med et nedskrevet regelsæt var i 1950 og otte år efter i 1958 blev verdensmesterskabet for konstruktører også tilføjet. Konstruktørmesterskabet er det sideløbende kapløb hos dem der laver racerbilerne, så det er konkurrencen blandt bilerne – bare kun for producenten og ikke kørerne. 

Et af kendetegnene ved Formel 1 er, at reglerne bliver ændret meget ofte. Det hænger sammen med udviklingen i teknologien og ejerne af Formel 1 vil gerne have så tæt et ræs som muligt. Derfor er motorerne blevet ændret flere gange. I 2006 gik man ned i motorstørrelse fra den tidligere 3.000 cccm V10 motor til en mindre 2.400 ccm V8 motor. 

Igen otte år senere ændrede man på motoren. Nu skulle det være en 1.600 ccm V6 hybridmotor, der lå i bilerne. Selvom motorerne er blevet mindre, så kører bilerne stadig langt over 300 km/t., for udviklingen i teknologien har gjort, at man hele tiden får mere og mere kraft ud af motorerne. 

Vindere af Formel 1 gennem tiderne

Der har været mange store navne gennem tiderne i Formel 1, men hvem har egentlig vundet verdensmesterskabet i Formel 1 flest gange?

Der er én, som er den ukronede konge af Formel 1 og han har vundet Formel 1 hele syv gange, som den eneste nogensinde. Det er selvfølgelig den tyske specialist Michael Schumacher. Han startede sin karriere i Formel 1 i 1991 ved Jordans Grand Prix. Han kørte for fire forskellige teams gennems hans karriere. Jordan, Bennetton, Ferrari og Mercedes GP.

Allerede tre år senere vandt han sit første verdensmesterskab i Formel 1 i 1994 og siden så han sig ikke tilbage. Han vandt verdensmesterskabet i Formel 1 i 1994 og i 1995. Så gik der fem år, før han igen vandt Formel 1, hvor han så gjorde rent bord og vandt verdensmesterskabet fra 2000 til 2004. 

Michael Schumacher trak sig tilbage efter sæsonen i 2012. Året efter var han med i en alvorlig skiulykke i Frankrig, hvor han hamrede hovedet mod en sten. Længe svævede han mellem liv og død. Siden ulykken har der været meget mystik om hans tilstand, men ifølge kilder er han stadig i gang med sin genoptræning.

Michael Schumachers rekord på syv sejre kan muligvis snart blive tangeret, da den nuværende britiske Formel 1 racerkører Lewis Hamilton har vundet seks verdensmesterskaber og har været suveræn i de sidste par sæsoner, hvor ingen har kunne røre ham. Lewis Hamilton vandt sit første verdensmesterskab i 2008 og har sidenhen vundet i 2014, 2015 og fra 2017 til 2019.

Andre store kørere har været Juan Manuel Fangio fra Argentina, der vandt Formel 1 fem gange i 1950’erne. Franske Alain Prost og tyske Sebastian Vettel er også store kørere, der begge har vundet verdensmesterskabet i Formel 1 fire gange. Alain Prost vandt sine mesterskaber i 1980’erne og 1990’erne, mens Sebastian Vettel vandt i 2010’erne.

Hvis vi kigger efter nationalitet, så har Storbritanien vundet flest verdensmesterskaber med 16 stk. i alt. Her har Lewis Hamiltons seks sejre hjulpet dem godt på vej. Herefter kommer Tyskland, hvor Michael Schumacher og Sebastian Vettel begge har vundet mange af Tysklands 12 verdensmesterskaber. Efterfølgende ligger Brasilien med otte verdensmesterskaber og Argentina med fem verdensmesterskaber.

Danskere i Formel 1

Der har fra tid til anden været forskellige danskere i Formel 1. Den første dansker i Formel 1 var Tom Belsø, der nåede at køre fem løb i 1973 og 1974. I 1973 og igen i 1976 stillede Jac Nelleman op i Formel 1, men han formåede ikke at kvalificere sig videre til det endelige løb.

I nyere tid har racerkøreren Jan Magnussen kørt Formel 1. 25 løb fik han kørt i alt spredt over sæsonerne 1995, 1997 og 1998. I 2003 havde racerkøreren Nicolas Kiesa fem løb i verdens fornemmeste motorløb. 

Den seneste og nuværende danske Formel 1 racerkører er Kevin Magnussen, der er søn af tidligere Formel 1 racerkører Jan Magnussen. Kevin Magnussen startede sin Formel 1 karriere i 2014, hvor han i sit allerførste løb blev en flot nummer to i det australske grandprix i Melbourne. Dengang kørte han for McLaren som han kørte for i sæsonerne 2014 og 2015. I 2016 kørte han en enkelt sæson for Renault-teamet. 

Året efter skiftede han til det amerikanske Haas-team, hvor han siden 2017 har kørt. Kevin Magnussen har allerede nu kørt over 100 løb i Formel 1 og er dermed den danske der har været længst tid i Formel 1 og har haft den bedste placering med sin andenplads i hans debut i Australien. 

Sæsonen 2020

Sæsonen i 2020/2021 er meget speciel. Corona-pandemien har gjort sit indtryk på hele verden – også i sportens verden, hvor Formel 1 heller ikke har kunne undgå at blive påvirket. I begyndelsen af pandemien blev alle løb aflyst og man har sidenhen arbejdet på alternative måder, at få afviklet sæsonen. 

Der skulle have været kørt 22 løb i sæsonen 2020, men grundet corona-pandemien har Formel 1 været nødt til at tænke kreativt. Derfor bliver der kørt 13 løb i alt og for at undgå for meget rejse, så er de første to løb på samme bane i Østrig og det fjerde og femte løb er på den legendariske Silverstone-bane i Storbritanien. 

Sæsonen køres fra 5. juli med start på Red Bull Ring i Østrig og slutter med Emilia Romagna Grand Prix i Italien den 1. november. Alle planlagte løb er med forbehold for corona-pandemien og kan blive udskudt eller aflyst på ubestemt tid, hvis pandemien blusser op igen. 

Hvor og hvornår kan jeg se Formel 1?

Siden corona-pandemien brød ud har det været forbudt med tilskuere til Formel 1 løbene. Derfor er det kun muligt at se Formel 1 gennem tv og streaming. Det er TV3 og Viaplay der har rettighederne til at vise Formel 1 i Danmark og du kan oprette dig på Viaplay lige her og så kan du streame Formel 1 hvor end du er. 

Du skal oprette dig til Viaplay Sport eller Viaplay Total. Når du har oprettet dig hos Viaplay får du adgang til utrolig meget sport med de bedste kommentatorer og i Formel 1 får du adgang til både træningen om fredagen, kvalifikationen om lørdagen, en fyldig optakt og nedtakt med det bedste eksperter – heriblandt tidligere Formel 1 kører Nicolas Kiesa. Og så får du selvfølgelig adgang til selve Formel 1 løbet i sin fulde længde.

Det vil du ikke gå glip af

Hvis du går meget op i Formel 1, så vil du ikke gå glip af et eneste sekund, men hvis du skal arbejde, i skole eller ikke har mulighed for at se det hele direkte, så kan du læne dig tilbage og streame træning, kvalifikation og løbet efterfølgende på Viaplay. Det følger automatisk med, når du har Viaplay Sport eller Viaplay Total, som du kan oprette ved at trykke lige her.

Vores anbefalinger

Vi elsker Formel 1 og synes selvfølgelig, at du skal se alt der bliver sendt. Men hvis du bare gerne vil se det mest spændende, så anbefaler vi, at du ser den afgørende kvalifikation (Q3) om lørdagen, hvor man finder ud af, hvem der starter forrest i pole position og hvem der skal starte fra bagerste række. 

Derudover så synes vi, at du skal være med fra starten af løbene, for der er altid spænding og drama på den første runde af løbet, hvor der ofte er kørere som må udgå eller skal i pitten for at få skiftet en del på bilen efter et sammenstød med andre biler. 

Find streaming af meget andet her på Streamingsiden

Vi elsker streaming i alle former og kanter. Derfor har vi meget andet at byde på. Ud over at give det bedste overblik over sport og hvor du kan se det, så har vi også meget andet godt indhold. 

Vi har blandt andet skrevet bunkevis af anmeldelser af de bedste lydbøger og vi har lavet den ultimative guide til gratis streaming og hvor du finder det henne. Hvis du vil læse vores guide til gratis streaming, så kan du trykke lige her.

Martin

Jeg er forfatter på streamingsiden.dk og har en kandidatgrad i økonomi og marketing. Jeg elsker en fed serie, som jeg kan se igennem i løbet af en weekend. Jeg går heller ikke af vejen for en god film eller en god lydbog. Harry Potter er mine foretrukne lydbøger og film, mens jeg bedst kan lide at se NCIS, How I Met Your Mother og Game of Thrones når det kommer til serier.

Seneste artikler