fbpx

Stephen King – Gysets mester som lydbog


Lad lyset stå tændt, luk klædeskabet helt i og husk at låse din hoveddør for tro nu ikke at du kan sove sødt, efter du har lyttet til en af Stephen Kings fantastisk gyselige værker.

Stephen King skriver med præcis litterær nøjagtighed, skarpe detaljer som kan virke skræmmende og intimiderende for lytteren.

Så skræmmende, at man kan have svært ved at gå alene i mørket eller falde i søvn uden at lade lyset forblive tændt, lukke klædeskabet helt i og ej forglemme at låse hovededøren inden søvnen melder sin ankomst.

Stephen King er, hvad man vil beskrive som en garvet gut inde for horror- genren. Med hans debut Carrie i 1974 ramte han verden, lige der hvor man mærker koldsveden drible ned af panden, hvor hårsækkene rejser sig og pulsen stiger.

Nyder du at mærke adrenalinen suse rundt i kroppen, så skal du da lytte til Stephen Kings litterære kunstværker på BookBeat.

Du kan oprette dig ganske gratis lige her.

De første 14 dage er uden omkostninger, herefter koster det 79,- pr/md.

Om Stephen Kings gyselige værker

Du vil i denne artikel få et indblik og en kort handlingsoversigt over Stephen Kings allerstørste udgivelser.

Carrie – 1974

Carrie White er ikke som alle andre piger på hendes alder. Hun har nemlige en evne. En evne som hun ikke selv helt forstår.

Hun kan flytte på ting helt uden at røre ved det. 

Det er ikke let at være Carrie, for i high school bliver hun udsat for massiv mobning.

Ikke bare at dem i hendes egne klasser, men af alle på skolen. Ikke nok med at hun kæmper med at forstå hende selv og hendes telekinetiske evner, så bliver hun holdt udenfor og mobbet på skolen.

Hjemme er heller ikke nemt. Hendes mor er frygtelig religiøs, og tror på at alle mennesker er sendt til jorden som djævlens tilhængere. Med morens religiøsitet og overtro, bliver Carrie mere og mere ustabil.

En dag invitere den populære Tommy Ross Carrie til skolens afslutningsbal. Carrie er lykkelig. Det er en drøm det går i opfyldelse. At Tommy Ross spørger carrie til ballet, kan kun være fordi, hun er ved at blive accepteret af de andre på skolen. For Carrie og Tommy har aldrig snakket sammen før, ikke som sådan. Tommy har faktisk kun hånet Carrie, men mennesker kan forandre sig.

Det bliver aftenen hvor ballet skal stå. Tingene arter sig ikke helt som forventet. Det bliver for meget for Carrie, og hun tvinges til at bruge sine paranormale evner over byen, skolen og menneskene hun foragter. 

Lyt med og hør om Carrie får sin revanche lige her på BookBeat.

Ondskabens hotel – 1977

Jack Torrance er lige blevet fyret fra sit job, da der var sket en uheldig episode med en af eleverne. Han er tidligere alkoholiker, og så har han et temperament som siger spar 2.

Jack mangler penge og ikke mindst ro til at skrive sit manuskript færdigt. Han finder derfor et job som opsynsmand på Hotel Overlook som ligger i Colorados bjerge. Et smuk sted, som om vinteren er helt afskåret fra resten af verden. 

Det er helt okay for Jack, for han kan bruge vinteren på, at komme tilbage i manuskriptet og få skrevet skuespillet færdigt. 

Med sig, til det helt tomme hotel, tager Jack sin kone Wendy og sønnen Danny på bare 5 år. 

Danny har en helt særlig evne. Det opdager kokken Hallorann, da familien kommer til hotellet på sæsonens sidste dag.

Danny kan skinne. Han kan finde ting som er gemt eller blevet væk. Han kan fornemme andres tanker og så kan han se øjeblikke ude i fremtiden.

Tiden går og det bliver mere og mere ensomt på hotellet. Jack bliver påvirket af isolationen og specielt af den ondskab som er at mærke i hotellets vægge. Jo længere tid der går, desto mere utilregnelig bliver Jack. Tingene eskalere og Danny og hans mor Wendy må snart kæmpe for deres liv. 

Lyt med og hør om Danny og Wendy kommer fri fra Ondskabens hotel lige her på BookBeat.

Dyrekirkegården – 1983

Med sin familie flytter dr. Louis Creed til Maine. Han har fået arbejde på det nærliggende universitet og familien har nu mulighed for at bo i deres drømmehus. 

Huset er gammelt, men hyggeligt og dr. Louis Creed er ikke i tvivl om, at her kan familien falde til ro, børnene kan lege og gå på opdagelsen uden at være bange i Chicagos smogfyldte og farlige gader. 

Familien nyder det nye sted og har det hyggeligt med genboerne Jud og Norma. Et gammel ægtepar. Bag huset løber der en fin lille sti, som gennem flere generationer er blevet betrådt af lokalområdets børn.

Stien fører til en kirkegård for dyr. Her har de lokale børn begravet deres små højtelskede kæledyr. 

En dag vågner Louis op og finder ud af at familiekatten Church er blevet kørt på vejen ved siden af huset. Louis er ked af at skulle fortælle det til sine børn og snakker i stedet med det gamle ægtepar.

Jud fortæller Louis om den gamle indianske gravplads, som ligger bag skoven. Her havde Jud begravet sin egen hund, da han var barn og få dage senere var hunden kommet tilbage igen i live. 

Louis tænker, det var da mærkeligt, men vælger at gøre det samme. Det skulle han nok ikke have gjort, for Louis har nu åbnet op for en dør, han umuligt kan lukke igen. 

Se hvad er på den anden siden lige her på BookBeat.

Det onde – 1986

Byen Derry i Maine er nok en af de mest almindelige byer nogensinde.
Med sine parcelhuskvarterer, billige fastfood restauranter og butikker, er Derry lige som alle andre middelmådige byer.

Godt nok ligner Derry alle andre byer på overfladen, men dybt under jorden i byens kloakker er der noget forfærdeligt som lurer. Det er Det onde. 

Børn begynder pludseligt at forsvinde fra byen, og alle undrer sig, for i Derry sker der typisk ingenting.

Syv børn som alle har det tilfælles at være outsiders, mødes en sommer og finder sig selv i opklaringen af de forsvundne børn. 

Børnene regner ud, at der med ca. 30 års mellemrum sker dødsulykker i byen. De finder ud af, at det er ondskaben selv som er skyld i disse mord og ulykker. Ondskaben er en klovn ved navn Pennywise. 

Pennywise lever i byens kloakker og går i dvale ca. hvert 30. år. Børnene får jaget Pennywise tilbage i det hul hvor han kom fra og håber på, at det var det sidste de så af ham. De lover dog hinanden at hvis klovnen nogensinde skulle vise sig gyselige ansigt igen, så ville de samles og en gang for alle drage ondskaben væk. 

Mange år senere begynder forsvindinger og mord atter igen i Derry. Mike Hanlon, en af børnene som nu er blevet voksen, griber telefonen og ringer til sine gamle venner fra en fjern og glemt tid.

Vennegruppen forlader alle deres hjem, familie, hverdag og karriere for at trodse deres barndoms traumer og møde Det onde atter en gang. 

Besejre de mon Det onde i sidste ende, det kan du finde ud af ved at lytte med lige her på BookBeat.

Bogen er blevet filmatiseret flere gange, hvor den sidste gang udkom i 2017. Du kan finde gyserfilmen hos Viaplay lige her, hvor du kan leje eller købe den.

Den grønne mil – 1996

Velkommen til Cold-Mountain fængslet. Hjemmet for dødsdømte mordere, voldtægtsmænd og svindlere. Alle disse mænd sidder i E-blokken, og de har vel alle en grund til at være en smule depressive. Hver af dem venter på, at det er deres tur til at gå Den grønne mil for at komme på date med dødsgangens elektriske stol.

Paul Edgecombe er fængselsbetjent og som fængselsbetjent i et fængsel som har med nogle af verdens farligste mennesker at gøre, oplever man mange mærkelig ting og mennesker. 

Paul har arbejdet på Den grønne mil i mange år, men aldrig før har han mødt en mand som John Coffey. John er nærmest en gigant, men han har en hjerne og intelligens som et barn. John er dømt til døden, han har begået en forfærdelig forbrydelse, og så snart du når til Den grønne mil er alt håb ude. 

Edgecombe kan ikke helt forstå sammenhængen mellem Coffey og hans forbrydelse og opdager forsigtig den forfærdelige med fantastiske sandhed om Coffey.

Sandheden går ud over alt hvad Edgecombe tror på, han skal nu finde ud af, hvad der er muligt og hvad der ikke er, før John Coffey mister livet efter at have gået Den grønne mil.

Hør med og kom på rejsen langs Den grønne mil lige her på BookBeat.

22.11.63 – 2014

November d. 22. 1963 lød tre skud i byen Dallas. Præsident John F. Kennedy blev henrettet og verden blev forandret for altid. 

Men hvad nu hvis man kunne ændre på begivenheder fra fortiden. Ville man kunne gøre det og skulle man gøre det?

35 årige Jake Epping stiller sig selv disse spørgsmål, efter at hans ven Al viser ham en tidstunnel, som ligger skjult i den lokale diner. 

Jake er helt normal. Han er high school-lærer, fornyligt fraskilt og så er han aldeles sympatisk. 

For en helt almindelig borger ville sådan noget som et tidstunnel være totalt absurd, og det er det også for Jake, for man må sige han er lidt skeptisk.

Jakes ven Al prøver at overtale Jake til at tage med tilbage til 1958. Så kan de bo i fortiden i fem år indtil 1963, hvor de så kan gøre et forsøg på, at forhindre Kennedy-mordet.  

Jake bliver overtalt og sammen forlader de den verden, de kender. De forlader sociale medier, mobiltelefoner og internet og træder ind i en verden hvor Elvis Presley spillede maks og JFK’s politiske debatter så småt begynder at se dagens lys. 

Men Jake er ikke sådan at spøge med. Han er en mand med en mission. Meningen er, at de to venner skal forhindre den problematiske enspænder Lee Harvey Oswald og forhindre mordet på JFK.

Pludselig møder Jake den smukke bibliotekar Sadie Dunhill. Nu er det helt okay at leve 60 år i fortiden, han finder sig godt tilrette. Men inderst inde, kan han mærke noget der modsætter ham. Tiden kæmper ham imod. 

Lyt med og hør om de to venner kan forhindre mordet for John F. Kennedy lige her på BookBeat. 

Outsideren – 2018

En dreng på 11 år bliver fundet skamferet i en park i den triste by Flint City. Øjenvidner og fingeraftryk peger på, at det er en af byens mest vellidte indbyggere Terry Maitland, som står bag.

Terry Maitland er både baseballtræner, engelsklærer, ægtemand og far, og er nu sat på som hovedmistænkt i drabet og skamferingen af den lille dreng.

Ralph Anderson, hvis søn bliver trænet Maitland, får straks en arrestordre på Maitland og mener, at siden der er fundet DNA-materiale på gerningsstedet må efterforskningen være så godt som lukket. 

Men Maitland har et stærkt alibi og det viser sig, at der i efterforskning er ufravigelige beviser. Hvordan kan Maitland have været to steder på en gang? Og hvad sker der med en familie, når grundstammen af en far bliver anklaget for så grusomt et mord?

Hvor stopper logik og rationalitet i et forsøg på at forklare det uforklarlige? Få en forklaring og find en løsning ved at lytte til bogen lige her på Bookbeat.

Anstalten – 2019

I en forstad til Minneapolis bryder maskerede mænd ind i Luke Ellis’ familiehjem. Han forældre bliver slået ihjel og Luke selv bliver lastet ind i en sort varevogn. Hele begivenheden tager ikke mere end to minutter. 

Senere vågner Luke på Anstalten. Rummer han er i ligner hans eget værelse, den eneste forskel er, at rummet ingen vinduer har.

Luke finder ud af, at når han åbner døren til hans værelse, er der flere andre døre. Dørene fører ind til andre børn. Børn som er ligesom ham. De har særlige evner, evner inden for telekinese og telepati. Alle er endt her på samme forfærdelige måde. 

Kalisha, Nick, George, Iris, den tiårige Avery Dixon og Luke, de befinder sig alle i Forhuset.

Nogle andre børn er blevet flyttet til Baghuset. Kalisha mener, at Baghuset er som en stor insektfælde. Børn tjekker ind, men aldrig ud. 

Anstaltens tilsynsførende Mrs. Sigsby har sammen med resten af de ansatte på Anstalten kun øje for et mål; at udvinde børnenes særlige evner. Børnene kan enten vælge at samarbejde og få en belønning eller modsætte sig og blive straffet. 

Med tiden forsvinder flere og flere børn til Baghuset og Luke bliver mere og mere ivrig efter at slippe væk for at kunne hente hjælp. 

Problemet er: ingen har nogensinde undsluppet Anstalten.

Kom med ind på anstalten og få svar på om det gode besejre det onde. Du kan lytte med lige her på Bookbeat.

Bøgerne bag filmene

Du kender nok film som “En verden udenfor”, “Den grønne mil” og “Ondskabens Hotel”.

Mange af Stephen Kings største litterære værker er nemlig blevet filmatiseret. Mange af disse er vurderet som nogle af de flotteste film i filmhistorien.

Filmen med en af de højeste ratings inde på IMDB er en filmatisering af en Stephen King bøger nemlig “En verden udenfor“. Du kan leje eller købe du hos Viaplay lige her.

Flere af filmene er blevet genindspillet, idet King efterfølgende har ment, at filmene ikke har levet op til hans forventinger.

De nyeste film i Stephen King samlingen er de to film om “IT“, på dansk “Det onde”. Begge er blevet modtaget med stort engagement. I 1980 blev bogen første gang filmatiseret, men grundet Kings ønske om en nyere version, er filmene blevet genindspillet og du kan finde den nye film her.

Om Stephen King

Den verdenskendte horror forfatter Stephen King blev født i 1947 i Portland, Maine. Kings forfatterskab spirede allerede i hans tidlige år. Han skrev bl.a. ugentlig en klumme kaldet “King’s Garbage Truck” i hans universitets ugentlige blad.

Det med bøger har altid været en del af Kings hverdag og liv. På universitetet arbejde King i biblioteket, det var her han mødte hans livskærlighed Tabitha Spruce, som han senere blev gift med. 

Stephen King har solgt over 400 millioner bøger verden over, og er en af de forfattere, man ikke så nemt overser. Han er super produktiv og har siden hans debut med “Carrie” i 1974 udgivet mere en 50 romaner. Bøgerne er oversat til 43 sprog og så er flere af hans største udgivelse blevet filmatiseret. 

Stephen har det, mange andre ikke har. Han forbløffer hver gang læseren med hans uhyggelig skræmmende detaljer, kugleskøre tankegang og litterære nøjagtighed.  

Du kan finde flere af Stephen Kings udgivelser lige her på BookBeat.

Lyt med

Er du vild med kuldegysninger, som løber langt ned ad ryggen, så skal du helt klart tage et lyt til Stephen Kings uhyggeligt og gyselige fortællinger.

Du vil med sikkerhed mærke en kold brise i nakken eller fange et glimt af noget i øjenkrogen, efter du har lyttet til horror på allerhøjeste litterære niveau.

Du kan lytte med på BookBeat og få dit dags gyserindtag. Mange af Stephen Kings værker er at finde på BookBeat og hvis du er klar på at høre eller læse bøgerne på andre sprog, kan du finde dem lige her på engelsk, svensk eller tysk.

Du kan oprette dig hos Bookbeat og få de første 14 dage gratis. Som abonnent vil det herefter koste 79,- pr/md. Der er ingen binding, så det er bare med at slå dig løs, så snart du har oprettet dig.

Rigtig uhyggelig lyttelyst.

Christina

Forfatter for streamingsiden.dk og økonomi, it og kommunikation bachelorstuderende. Jeg er stor fan af at læse, lytte og se, og bruger de fleste af de timer, hvor jeg ikke er til fysiske, sociale eller faglige aktiviteter, på enten at følge med i en ny fed serie eller lytte til/læse en spændende bog. Med en uddannelse i it og kommunikation erhverver jeg mig et hav af kompetencer, som er ”up to date” med de sociale medier og diverse streamingtjenester.

Seneste artikler