fbpx

Seriemordene på Østerbro – En fortælling om det forfærdelige


I marts 2019 fik iværksætter og vinder af Robinson Ekspeditionen 2001, Malene Hasselblad, sig en forfærdelig overraskelse. Hendes 81-årige mor var afgået ved døden.

Det var Marlene som fandt sin mor, liggende helt alene på sofaen i morens eget hjem.

Men Malene mærker, at følelsen omkring dødsfaldet ikke er, som det burde være. Hun får derfor hurtigt tilkaldt politiet for en yderligere efterforskning.

I samarbejde med Henrik Qvortrup har Malene gennem Viaplay Original produceret minidokumentarserien Seriemordene på Østerbro. Serien går i dybden på de mord, som skete i den skæbnesvanger forårsperiode i 2019.

Du kan finde minidokumentarserien på Viaplay. Det eneste du skal gøre, er at blive abonnent hos Viaplay. Du kan oprette dig gratis lige her. Når du opretter dig på Viaplay, får du 14 dages prøveperiode – herefter koster et abonnement som minimum 99,-/md

Seriemordene på Østerbro – Viaplay

I marts 2019 finder Malene Hasselblad sin mor, Inez Hasselblad, død i morens lejlighed på Vangehusvej på Østerbro i København. Politiet var hurtige til at konkludere, at dette var en naturlig død, men Malene var dybt uenig.

I løbet af et par dage kommer Malene frem til, at hendes mor må have været udsat for en forbrydelse. Malene kontakter derfor politiet, og heldigvis tager politiet Malenes anklage seriøst.

Kort efter bliver Malenes mistanke bekræftet. Hendes 81-årige mor er blevet myrdet. Politiet anholder en mistænkt, og hurtigt går det op for dem, at der i løbet af kort tid er sket flere mistænksomme dødsfald i den ellers hyggelige pensionistbolig.

Den mistænkte, James Schmidt, bliver nu anholdt for ikke bare ét, men tre mord.

Seriemordene på Østerbro er en minidokumentar, som over tre afsnit går i dybden, og analyserer de hændelser, som skete i de forårsdage i 2019. Serien omhandler tre mord – to ældre kvinder og en ældre mand, som alle boede i det boligkompleks, hvor Malenes mor også havde bopæl.

Den mistænkte, som har det borgerlige navn James Schmidt, blev sigtet i sagen. James er ikke ukendt hos politiet, og har før været idømt en straf for voldtægt af en 14-årig pige og mordforsøg på en 30-årig kvinde.

I minidokumentaren går journalist Henrik Qvortrup ind og interviewer vidner, eksperter og venner til den mistænkte. Qvortrup taler også med tidligere efterforsker og politichef Sebastian Richelsen.

Seriens formål er at finde ud af, hvad der egentlig foregik de skæbnesvangre forårsdage i 2019? Og hvorfor føler en ung mand som James Schmidt trang til at myrde tre uskyldige ældre borgere?

Det kan du finde ud af ved at se den spændende undersøgende serie lige her på Viaplay.

Hvem står bag minidokumentarserien?

Malene Hasselblad er kvinden bag denne minidokumentarserie. Sammen med journalist Henrik Qvortrup undersøger de grunden til de forfærdelige mord som skete i 2019.

Malene Hasselblad er en dansk iværksætter, forfatter, tv-vært og meget mere. Hun er uddannet massør, stress coach og life & business coach. I 2001 vandt hun årets Robinson Ekspeditionen. Hun har efterfølgende deltaget i realityshowet en gang mere. Denne gang kom hun på en andenplads.

Malene har udgivet flere bøger, og sidder nu som redaktør for Forlaget Syntaks. Udover deltagelse i Robinson har Malene medvirket i flere underholdningsprogrammer herunder madprogrammet Til Middag Hos.

Henrik Qvortrup er en dansk journalist, tidligere chefredaktør for Se og Hør og spindoktor for tidligere statsminister Anders Fogh Rasmussen.

Henrik Qvortrup har opnået meget i hans 57-årige liv. Mest kendt er han for Se og Hør-skandalen, som kom i mediernes søgelys i 2014.

Qvortrup sidder nu som redaktør for B.T, og er dermed tilbage på redaktørposten.

Hvad er true crime?

True crime er en term, som bliver brugt i samme omfang som krimi. Termen er en film- og litterær genre, hvor forfatteren eller produktionen tager udgangspunkt i handlinger fra den virkelige verden.

Disse handlinger bliver nøje beskrevet eller vist som underholdning. Ofte handler true crime-underholdning om seriemordere, forbrydelser og drab, som har været omfattende i medierne.

True crime historier fra Danmark

Seriemord er usædvanlig i Danmark og heldigvis for det. Før Seriemordene på Østerbro har der ikke været en seriemorder i Danmark siden 1994.

De eneste kendte danske seriemordere, udover James Schmith, er Dagmar Overby som i 1921 dræbte otte børn, og Ashraf Shahidani som stod bag tre mord i 1994.

Dog findes der en række danske true crime-fortællinger heriblandt den om Emilie Meng mysteriet, som du kan læse om i artiklen her.

Udover at lytte til true crime som lydbog eller se tv-serier baseret på virkelige hændelser, findes der også skræmmende podcasts som skildrer disse virkelige forbrydelser,

I rækken af mange findes fx podcasten Mørkeland. Mørkeland-crewet finder de mest dystre og skræmmende episoder, som er sket i det ganske danske land gennem mange år.

Som lytter af denne skræmmende podcast får du adrenalinen helt i top. Du kan også være sikker på, at du ikke tør gå hjem i mørke alene, efter du har lyttet til Mørkeland.

I denne artikel skrevet til streamingsiden.dk, kan du finde mere information om true crime podcasts.

Andre autentiske serier fra Viaplay Originals

Swedish Sin

Denne svenske dokumentarserie går direkte ind i den tidligere svenske pornokonge Berth Milton Jr.’s liv. Milton er mester i drama, og er nu allermest kendt som værende en af Sveriges største svindlere nogensinde.

Berth Milton Jr. var på sit rigeste Sveriges rigeste mand. Men da han fik et skattesmæk på 500 millioner svenske kroner, kunne han lige så godt pakke sin kæmpe industri sammen. Manden blev udsat for ”dødtrusler” af sin far, og fik oven i hatten beskyldninger om, at han havde lokket kvinder i fordærv.  

I dokumentarserien Swedish Sin, som er produceret af den svenske Viaplay afdeling, ser vi dokumentaristen Jasper Lake gøre sig et forsøg på at løfte sløret om de virkelige hændelser i sagen om den nu 65-årige Milton. Var han det faktiske offer i en sag om flere hundrede millioner?

Det kan du finde ud af ved at se dokumentarserien lige her på Viaplay.

Børnenes Dronning

Den svenske dronning Sylvia har i over 20 år kæmpet for børns rettigheder. Hun har været til hjælp, de steder hvor børn er blevet udnyttet, voldtaget og mishandlet.

Sammen med sin datter, prinsesse Madeleine, arbejder de for at give børn i slemme vilkår retten til en tryg opvækst.

Dronning Silvia startede hendes kamp mod børnemishandling for over 20 år siden. Med en dronning som frontløber i sådanne sager fik den svenske befolkning en helt ny måde at se de kongelige indgå i folkelige problematikker på.

Dronningen satte fokus på de tusindvis af vesterlændinge som hvert år rejser til fattige lande for at forgribe sig på børn. Dronning Silvia sætter derfor en stopper for menneskehandel, og går også nærmere ind på problemet i salg af børn i den thailandske hovedstad Bangkok.

Det er ikke kun i de asiatiske lande problemer mellem voksne og børn opstår. Dronning Silvia og prinsesse Madeleine sætter også fokus på pædofili. Her gør de et ihærdigt forsøg på, at finde ud hvorfor og hvordan sådanne et menneske tænker og opererer.

Se dokumentarserien lige her på Viaplay.

Palme: The Murder Investigation

Filminstruktøren og dokumentaristen Mikael Hylin har i en årrække indsamlet oplysninger om mordet på Sveriges tidligere statsminister Olof Palmes mord i 1986.

Dokumentarserien skildrer Stockholms underverden og Olof Palme som person.

I serien forklarer øjenvidner, hvad de så den nat, hvor Palme blev myrdet. Serien sætter fokus på vidneskonfrontationen, og de fejl som blev begået i forbindelse med opklaring af mordet. Hvorfor var det afgørende, at netop Christer Petterson skulle dømmes for mordet, og hvem forfalskede de afgørende beviser?

Det hele springer tilbage til den Stockholmske underverden, hvor narkomarkedet er i frit spil.

Se true crime dokumentarserien lige her på viaplay.

Manson Bloodline

Denne true crime dokumentarserie går i dybden på livet af efterkommeren af den mest frygtelige kult-seriemorder Charles Manson.

Dokumentaren følger helt specifikt Mansons barnebarn, Jason Freeman. Jason arbejder hver eneste dag på at komme fri fra sin bedstefars skygge.

Efternavnet og farfarens omdømme er gået i arv. En arv som også påvirkede Jasons egen far. At være søn og leve med en seriemorders omdømme satte en ende for Jasons fars liv.

I over 16 måneder følger et filmhold Jason. Dokumentaren følger både de indre og ydre kampe, som foregår i forståelsen af sin farfars gerninger.

Samtidig undersøger Jason om blod og slægt kan afgøre, hvem du i virkeligheden er, og om det kan være afgørende for, den måde Jason udlever sit liv på.

Se den spændende dokumentarserie lige her på Viaplay.

Afsluttende bemærkninger

Seriemordene på Østerbro er en skræmmende, men sand fortælling om tre mord som skete over en måneds tid i foråret 2019. Disse tre mord, som blev begået på ældre borgere, blev alle formentligt begået af James Schmidt. En 28-årig mand fra København.

I minidokumentarserien fra Viaplay Original følger du med i Malene Hasselblad og Henrik Qvortrups egen efterforskning i optakten til mistænkte og anholdte James Schmidts rettergang

Se med

Du finder minidokumentarserien Seriemordene på Østerbro og meget mere lige her på Viaplay.

For bare 99,-/md. kan du opleve et kæmpe univers af tidens allerbedste film og serier. Hvis du mangler en smule inspiration, kan du finde information om gode serier fra Viaplays kæmpe kartotek i denne artikel skrevet til streamingsiden.dk. Rigtig god fornøjelse.

Christina

Forfatter for streamingsiden.dk og økonomi, it og kommunikation bachelorstuderende. Jeg er stor fan af at læse, lytte og se, og bruger de fleste af de timer, hvor jeg ikke er til fysiske, sociale eller faglige aktiviteter, på enten at følge med i en ny fed serie eller lytte til/læse en spændende bog. Med en uddannelse i it og kommunikation erhverver jeg mig et hav af kompetencer, som er ”up to date” med de sociale medier og diverse streamingtjenester.

Seneste artikler