fbpx

Ringenes Herre – nu som lydbøger


Kom med på en fantastisk rejse i et ukendt land, hvor intet er sikkert, men hvor alting er smukt og overnaturligt. Bevæg dig på eventyr med væsener i alle skikkelser og oplev verdenen Midgård i J. R. R Tolkien fantastiske og unikke univers.

Ringenes Herre trilogien har siden 1937 taget verden med storm. Bøgerne er frontmænd, og har siden sat barren for andre overnaturlig fortællinger såsom “Harry Potter“-universet.

Bøgerne udkom oprindeligt i tidsrummet fra 1937-1954, og kom til Danmark i løbet af 60’erne. Den egentlige opblomstring skete dog først i starten af 00’erne, da bøgerne blev filmatiseret.

Bøgerne er en smuk fortælling om fælleskab og sammenhold, liv og død.
Du kan lytte til bøgerne i Midgårds-universet lige her på Mofibo.

Det kan du gøre helt gratis, for du får 14 dage uden omkostninger, herefter koster det 129,- pr/md.

Om bøgerne

Ringenes Herre trilogien

Ringenes Herre trilogien er historien om hobbitten Frodo, alle hans venner og troldmanden Gandalf. Frodo arver en guldring af sin onkel Bilbo, som skaber rav i hele verdensordenen.

Da Gandalf finder ud af, at Frodo har arvet ringen fra Bilbo og at ringen i tidernes morgen blev smedet af den onde fyrste Sauron, sender Gandalf Frodo afsted på sit livs rejse.

Sammen med sine bedste venner begiver Frodo sig afsted på en mission for at beskytte ringen mod den frygtenlige Sauron.

Troldmanden Gandalf, elveren Legolas, dværgen Gimli og mennesket Boromir er alle en del af Frodo og de andre hobbitters rejse mod Dommedagsbjerget, hvor de vil tilintetgøre ringen én gang for alle.

Eventyret om ringen” er den første bog i trilogien om Ringenes Herren. Denne fantasyklassiker som bliver ved med at imponere verden over, beskriver fællesskabet og sammenholdet mellem i diversitet og bringer læseren på en rejse gennem Midgårds smukke, men farlige kroge, for at redde verden fra den onde fyrste Sauron og alle hans tilhængere.  

Anden bog som fortsætter Frodos rejse mod fred i Midgård, hedder “De to tårne” og udkom samme år som “Eventyret om ringen”. Tredje bog i trilogien hedder “Kongen vender tilbage” og udkom i 1955.

Ringenes Herre trilogien er skrevet som værende en sammenhængende bog, men grundet økonomiske årsager, blev bøgerne i sin tid udgivet i tre dele.

Bøgerne anbefales derfor at læses eller lyttes i kronologisk rækkefølge, for at få den fulde forståelse af historien.

Du kan lytte til Frodo og resten af slængets rejse i ”Ringenes Herre trilogien” lige her på Mofibo

Historien bag Ringenes Herre

Bøgerne skildrer J. R. R. Tolkiens eget liv og hvordan han gennem sine leveår har opfattet livet på jorden og menneskeheden storhed og forfald.

I 1. verdenskrig blev Tolkien sammen med sine universitetskammerater sendt i krig. Størstedelen af vennegruppen omkom under krigen, og Tolkien kunne sidde alene tilbage med sine traumer.

Med en fantasifuld barndom og en interesse i sprog og dets oprindelse, begav Tolkien sig i færd med at skrive et helt nyt sprog. Et sprog vi i dag kender fra Midgårds-universet.

Hobbitten (1937)

Mange tror fejlagtigt at bogen ”Hobitten” blev udgivet lang tid efter bøger med titlen “Ringenes Herre”. Dette er dog ikke tilfældet. “Hobitten” er nemlig hele forhistorien på begivenhederne i “Ringenes Herre-trilogien”.

Hobbitten Bilbo Baggins var en ung, gæv og eventyrlysten hobbit, men han er blevet ældre nu, og nyder nu roen, en god kop the og morgenmad nr. to.

En dag får Bilbo besøg af troldmanden Gandalf, han vil gerne have Bilbo på en mission, som skal hjælpe de stakkels dværge som har mistet deres hjem til en stor og frygtindgydende drage.

Han takker pænt nej tak, og går ind igen for at nyde sin alene tid. Der lyder et gonk på døren, og pludselig er Bilbos lille jordhytte fyldt med dværge. De roder og sviner og Bilbo er ved at gå fra forstanden.

Det som Gandalf har rodet Bilbo ud i, er en farlig rejse gennem floder, bjerge og overnaturlige væsener, for endelig at kunne konfrontere dragen Smaug og redde dværgkongeriget Erebor.

Vil du vide om det lykkes, og om dværgkongeriet Erebor vil se sin opstandelse, så lyd med lige her på Mofibo.

Ringenes Herre – Eventyret om ringen (1954)

Bilbo Baggins er blevet en gammel hobbit, hele 111 år gammel. Opskriften bag Bilbos lange liv er hemmelig for den uvedkommende. Sandheden er, at Bilbo har været i besiddelse af en unaturlig ring, siden han var en ung hobbit.

På fødselsdagen vælger Bilbo at overlade sin magtfulde ring til Frodo. Frodo er Bilbos nevø og er en eventyrlystig hobbit med et meget kærligt og ungt sind.

Da Gandalf den Grå finder ud af at ringen, er blevet givet videre, og at ringen endda også er blevet smedet til den grufulde fyrste Sauron, skal der straks ske noget. Ringen skal destrueres.

Med råd fra Gandalf flygter Frodo og hans venner for at lade ringen smelte til ukendelighed i flammerne ved Mordor.

Frodo opdager ringens evner, og finder ud af ,at han kan blive usynlig i den virkelige verden, og i stedet bevæge sig i en skygge verden. Dette gør ham synlig for De sorte ryttere.

Gruppen rejser gennem landet Midgård og på deres færden møder de andre overnaturlig væsener.

Ved et møde i Kløvedal, bliver det vedtaget at ringen skal ukendeliggøres. Frodo og hans venner bliver døbt “Ringens broderskab”, og sammen kommer de tættere på Saurons mørke land.

Du kan lytte til første del af Ringens Herre-Trilogien lige her på Mofibo.

Ringenes Herre – De to tårne (1954)

Frodo og hans ven Sam er blev afskåret fra de andre fra “Ringenes Herre-trilogien“. De to venner slår lejr for at få noget søvn, men de opdager at noget skummelt overvåger dem.

Gollum. Det forkrænkelige fæ af en Hobbit. Gollum blev i sin tid selv fortæret af ringens magt, og er nu et ugenkendeligt hæsligt væsen, som vil gøre alt for at få sine lange krummede fingre i ringen igen.

Mennesket Aragon, elveren Legolas og dværgen Gimli er ankommet til Rohans rige for at skabe allierede.

Gandalf den Grå er blevet genfødt som Gandalf den Hvide og er nu endnu stærkere og magtfuld end før. Hans genfødsel skal være en vigtig del i genforeningen af menneskeheden fra Rohan og den sidste bastion mod mørket – Gondor.

Frodos venner Merry og Pippin har undsluppet orkerne i Saurons rige, og er flygtet ind i den gamle og mystiske skov Fangorn. Her lever træernes vogtere. De møder Enten Tveskæg og sammen med resten af vogterne tager de revanche mod Saruman.

Lyt til andet bind i trilogien om Ringens Herre lige her på Mofibo.

Ringenes Herre – Kongen vender tilbage (1955)

Saurons rige Mordor spreder sin mørke og smitter sin usselhed ud i Midgård. Aragon opdager sin arv, hvilket er at redde verdenen for at altomsluttende mørke som spreder sig fra Mordor.

Frodo har sendt Sam væk på grund af uenigheder. Nu stoler Frodo mere på Smeagol. Smeagol er Gollum og Gollum er hobbitten Smeagols alterego.

Heldigvis er Sam den bedste ven nogensinde og fratager sig sin stolthed. Han vender straks tilbage efter Frodo. I sidste øjeblik redder Sam Frodo fra kæmpeedderkoppen Shelob, og sammen kommer de tættere på destrueringen af ringen.

Med støtte fra Gandalf skal Frodo, Aragon og resten af “Ringenes broderskab” kæmpe mod det onde.

Om det lykkes, kan du lytte mere til lige her på Mofibo.

Om forfatteren

John Ronald Reuel Tolkien er manden bag bøgerne der forandrede verden.

J.R.R. Tolkien skrev med stor omhu bøgerne om begivenhederne i Midgårdsverdenen. Med inspiration fra Tolkiens eget liv, og med stor bekymring på menneskets instinktive natur og påvirkning på den omkringliggende blev bøgerne et symbol på den industielle revolution.

Tolkien var professor på Oxford University og underviste i Engelsk og middelalderlitteratur. Med sin store fascination inden for lingvistik og specielt i de angelsaksiske sprog samt oldgermanske, blev han inspireret til den dybere forståelse af myterne derfra.

Med disse myter fik han idéerne til meget af hans nu verdenskendte litteratur.

Tolkien har skrevet mange bøger fra Midgårdsverdenen, og flere af dem kan du finde på Mofibo. Dog er mange af indlæst på engelsk.

Efter Tolkiens død i 1973, udgav hans søn Christopher Tolkien flere værker, heriblandt noter, breve og upubliceret manuskripter. Bøgerne har ikke en sammenhængende kraft som f.eks “Ringens Herre-trilogien“, men er mere et indblik i Tolkiens konstante udvikling i forståelsen af fantasyuniverset.

I 2019 udkom en film om J.R.R. Tolkiens liv. Her får du indblik i Tolkiens eventyrlige tanker, krigstraumer og kærlighed.

Tolkien bliver spillet af skuespilleren Nicholas Hault og J.R.R. Tolkiens livskærlighed bliver spillet af skuespillerinde Lily Collins.

Du finder flere af J.R.R. Tolkien bøger lige her.

Lyt med

Har du lyst til at bevæge dig dybt ind i en fantasifuld verden, hvor succes handler om venskab, tab om kærlighed og ondskab om magt, så er fortællingen om Ringens Herre måske lige noget for dig.

Du vil finde dig selv i en vidunderlig verden, hvor intet er som du kender det. Oplæseren Torben Sekov vil tage dig med ind Tolkiens gæve mindset og lade dig blive fascineret af den litterære nøjagtighed.

Fordyb dig i de vidunderlige fortællinger ganske gratis på Mofibo. Du får 14 dage helt uden omkostninger, herefter koster det 129,- pr/md.

Opret dig lige her og rigtig god lyttelyst.

Christina

Forfatter for streamingsiden.dk og økonomi, it og kommunikation bachelorstuderende. Jeg er stor fan af at læse, lytte og se, og bruger de fleste af de timer, hvor jeg ikke er til fysiske, sociale eller faglige aktiviteter, på enten at følge med i en ny fed serie eller lytte til/læse en spændende bog. Med en uddannelse i it og kommunikation erhverver jeg mig et hav af kompetencer, som er ”up to date” med de sociale medier og diverse streamingtjenester.

Seneste artikler