fbpx

De bedste lydbøger om Afdeling Q af Jussi Adler-Olsen


Den verdenskendte forfatter Jussi Adler-Olsen har skrevet nogle af tidens bedste krimiromaner. Hans serie om Afdeling Q – afdelingen, som ligger i en kælder og som genåbner politiets henlagte sager, har vundet manges hjerter verden over.

Den nyåbnede afdelings leder bliver Carl Mørck – en kompetent mand, der dog påvirkes af et opslidende privatliv. Han ledsages af Assad – en skæv type, som i øvrigt er ekspert i våben. Teamet i afdelingen udvides undervejs i bøgerne med sekretæren, Rose Knudsen, og Gordon, som er en lidt nørdet og kikset fætter, men som langsomt viser sit værd.

Man kan møde Carl og de andre i seriens 8 bøger: “Kvinden i buret“, “Fasandræberne“, “Flaskepost fra P“, “Journal 64“, “Marco Effekten“, “Den grænseløse“, “Selfies” og “Offer 2117“. Du kan læse om disse nedenfor, men hvis du bare vil igang med at lytte, kan de findes på Mofibo lige her. Det er ganske gratis de første 14 dage – herefter 129kr./måned.

Kvinden i buret (2007)

I denne bog hører vi om opstarten af Afdeling Q og bliver introduceret til vicekriminalkommissær, Carl Mørck, og hans makker, Assad. Den sag de starter med, er sagen om politikeren, Merete Lyngaards, forsvinden. Da det blev antaget, at hun begik selvmord ved at springe af en færge, blev sagen lukket. 5 år senere får Carl og Assad til opgave at nå til bunds i sagen og opdager hurtigt, at nogen ikke har rent mel i posen.

Det viser sig at Merete er i live og bliver holdt fanget mod sin vilje, og at gerningsmanden har ondsindede planer for hendes fremtid. Det mindste fejltrin fra teamets side kan få fatale følger for Merete. Kan Carl og Assad nå at redde Merete før det er for sent? 

Denne nervepirrende krimi har fået flere priser – både internationalt og nationalt – heriblandt The Barry Award Best Novel i 2012 i USA samt tilsvarende priser i bl.a. Tyskland og Frankrig og er bestemt et lyt værd! Du kan finde “Kvinden i buret” på Mofibo her.

Fasandræberne (2008)

Sagen om et tvillingepar, som i 1987 bliver fundet brutalt myrdet, er omdrejningspunktet i “Fasandræberne”. På det tidspunkt, mistænker man en gruppe kostskoleelever for mordene, men beviserne er ikke stærke nok – sagen bliver henlagt. 10 år senere erkender en af eleverne sig pludselig skyldig i mordene og dømmes for dem, og sagen kan lukkes som opklaret.

Omstændighederne hænger ikke sammen og sagen lander i Afdeling Q. Snart finder teamet frem til nye spor. En ussel posedame ved navn Kimmie viser sig at være en manglende brik for at finde sandheden – men Carl og Assad er ikke de eneste, der vil have fat i Kimmie. En gruppe magtfulde mænd er også på jagt efter Kimmie – hun ved nemlig noget om dem, som kan knuse dem, hvis det slipper ud. Hvem dræbte tvillingerne? Og hvem finder Kimmie først? 

Lyt med om jagten på Kimmie og opklaringen af mordene på Mofibo.

Flaskepost fra P (2009)

En flaskepost, som har stået hengemt på en skotsk politigård, finder vej til Afdeling Q. Ordene i brevet er udviskede, men et ord kan dog tydeligt læses – HJÆLP. Teamet sætter sig for at tyde resten af brevet, og det går hurtigt op for dem, at brevet er skrevet af to drenge, som i 1990’erne blev kidnappet – men som aldrig meldt savnet. Flaskeposten er det sidste livstegn fra drengene, og søgen på kidnapperen sætter ind.

Jo dybere Carl og Assad kommer ned i sagen, indser de, at kidnapperen stadig er på fri fod – og er stadig aktiv. Hvem er drengene? Er andre ofre for kidnapperen?

Find ud af hvem kidnapperen er og hvorfor drengenes forældre ikke meldte dem savnet ved at lytte til bogen på Mofibo – lige her.

Journal 64 (2010)

Afdelingen Qs nyeste medlem, Rose, bliver overfaldet. Dette bl.a. får hende til at se på sagen om en luder, der forsvandt sporløst. Carl Mørck, Assad og Rose dykker ned i sagen og finder ud af, at tilfældet er langt fra enestående – den er blot én af mange forsvindinger i 1987. De har dog alle én person til fælles, som fortæller om hendes tid på et kvindebehandlingssted på Sprogø. 

Det viser sig, at behandlingsstedet i mere end 50 år har udført brutale og umenneskelige overgreb på kvinderne og at de stadig gør det. Teamets indsats intensiveres – så meget at Assads indlevelse ender med at blive livsfarligt. De skal have overgrebene stoppet!

Men da omstændighederne synes ikke at kunne blive værre, opdager Carl at manden bag institutionen ikke er alene.

Hvad er bagmændenes motiv? Hvorfor har ingen kendt til stedets gerninger? Hør den kyniske fortælling på Mofibo.

Marco Effekten (2012)

Den 15-årige Marco og hans familie lever som tiggere under Marcos ubarmhjertige onkel Zola. Han er klanens overhoved – manden med magten. Det går op for Marco, at Zola har planer om at invalidere ham, så han kan tjene flere penge. Dette skræmmer Marco til at præsterer det umulige – han flygter fra klanen. 

I nogen tid synes livet at være godt for Marco, men ved et tilfælde dukker sandheder om klanen frem for drengen. Sandheder, som kan få store konsekvenser for klanen, hvis de slipper ud. Skal Marco tale ud med klanen, og risikere sit liv? Eller skal han gå til politiet, som i forvejen er så småt på vej ned i sagen og risikere straf? 

Carl og teamet lærer hurtigt, at de er oppe imod stærkere kræfter end de før har været, da det går op for dem, at klanen trækker tråde til stor korruption i bankverdenen og svindel så langt væk som Afrika.

Har Carl taget munden for fuld? Hvad vil ske med Marco? Kan gruppen stoppes?

Det kan du høre om her på Mofibo.

Den grænseløse (2014)

Sagen om en ung kvindes død er sytten år gammel og lander nu på Carl Mørcks bord. Hun gik på højskole og levede livet, men findes hængende i et træ – formodentlig dræbt af en flugtbilist. Teamet står nu overfor en svær og hemmelighedsfuld sag jævnsides en erfaren manipulator holder sig anonym med alle midler og kræfter.

Gamle forbrydelser og hemmeligheder truer samtidig med at feje benene væk under Carl, Assad, Rose og det sidste skud på stammen, Gordon. 

Hvem dræbte den unge kvinde? Kan teamet holde til presset og stoppe manipulatoren?

Lyt til “Den grænseløse” på Mofibo her.

Selfies (2016)

I den sjette bog i serien har Rose Knudsen – afdelingens sekretær – fået hovedrollen. Afdelingen kritiseres for at opklare færre sager end forventet og trues af nedlukning. Alt imens kan det modsatte dog bekræftes hos Rose, som kæmper med en mørk fortid, der muligvis rummer en forfærdelig forbrydelse. 

På samme tid findes liget af en ældre kvinde i Kongens Have, en bilist indleder en livsfarlig jagt på yngre kvinder og andre kriminelle gerninger planlægges. Hænger Roses problemer sammen med de andre sager? 

Igen står teamet overfor en at deres største udfordringer, samtidig med at afdeling trues med nedlukning. Kan de klare presset og både redde Afdeling Q og opklare forbrydelserne?

“Selfies” kan findes og lyttes til på Mofibo.

Offer 2117 (2019)

I “Offer 2117” hører vi atter om Assads traumatiserende fortid, da en spansk journalist dækker en flygtnings tragiske død. Han er på randen til kollaps, og kun den i forvejen pressede Rose kan hjælpe ham. Sammen dykker de ned i hans fortid og prøver at udrede Assads liv. 

Tretten dage senere sker en modbydelig katastrofe i Europas hjerte, hvor den irakiske bøddel, Ghaalib, står bag.

Ikke nok med at teamet skal håndtere katastrofe og psykiske dæmoner, chokeres de tilmed med en kollegas pludselige dødsfald og skal samtidig stoppe en sindssyg dreng fra ubarmhjertige og morderiske handlinger.

Carl og teamet er nødsaget til at tage alle midler i brug og tage beslutninger med uforudseelige konsekvenser.

Hvem er Assad egentlig og hvorfor rammer historien ham? Kan Carl og de andre nå at forhindre drengens gerninger før det er for sent?

Lyt til den foreløbigt sidste bog i serien og Afdeling Q på Mofibo.

Om forfatteren

Jussi Adler Olsen (1950) er en belæst succesfuld mand. Han har både læst medicin, samfundsfag og film på universitetet, og har gennem hele sin tid efter folkeskolen haft beskæftigelse inden for bøgernes og filmenes verden. Han har blandt andet haft job på trykkeri, været manuskriptforfatter, direktør for forlaget A/S Danergon, redaktør på magasiner og komponist.

Han udgav sin debutroman “Alfabethuset” i 1997, som fik fantastiske anmeldelser herhjemme, som i udlandet. Siden har Jussi Adler-Olsen fokuseret på sit forfatterskab med bøger som “Og hun takkede guderne” i 2003 og “Washington Dekretet” i 2006.

I 2007 udkom første bog i serien om Afdeling Q – “Kvinden i buret”. Krimiserien har haft stor succes verden over og har i den grad indskrevet Adler-Olsen i litteraturhistorien.

Lyt med

Er du ligeså vild med de makabre krimier fra Jussi Adler Olsen som os, kan du lytte til dem alle sammen på Mofibo. Her kan du høre lydbøger i 14 dage uden afregning. Abonnementet koster herefter 129kr./måned.

Melanie

Lad mig bare sige, at streaming er en uundværlig del af min hverdag. Podcasts til togturene, musik under opvasken og ikke mindst film eller serier til aftenerne. Ellers er der kun tilbage at sige, at jeg altid har været meget kreativt anlagt og derfor har brugt maaange timer med en blyant i hånden, hvilket ligger til grund for min rolle her på Streamingsiden

Seneste artikler