fbpx

De bedste bøger af Kim Fupz Aakeson som lydbøger


Kim Fupz Aakeson er en af de mest altomfattende og effektive af nutidens forfattere – han har nemlig skrevet til alle aldre og i mange forskellige genrer alt fra komiske tegneserier til dybsindige romaner.

I denne artikel vil du blive introduceret til nogle Kim Fupz Aakesons centrale værker, som giver et udtryk for hans dybde og bredde vifte af talenter som forfatter.

Jeg begyndte sådan set bare at gå (novellesamling)

Samlingen henvender sig til det unge publikum, men kan selvfølgelig læses af alle aldre. 14 noveller skildrer problematikker, som de fleste unge på en eller anden måde kan relatere til.

Den første novelle handler om pigen, Nina, som mister sin mor. Det betyder at både Nina og hendes far oplever stor sorg, samtidig med manglen på kvinden i deres liv. Da faderen finder en ny kæreste, får Nina chancen for at tale med hende alene, og skal lære at åbne op.

I en anden novelle hører man om, hvordan en ung pige på vej hjem fra en fest får taget sin mødom. Undervejs går det op for hende, at han måske ikke havde sex med hende, fordi hun er populær, men mere som en sidste udvej. Temaer, som naivitet, dét at føle sig udenfor og udnyttelse er centrale i denne fortælling. Scenerne er temmelig grafiske, men historien er fremragende til at hjælpe unge med at indse usikkerheder og lære at hvile i dem selv.

Disse og resten af fortællingerne i den rå novellesamling kan du læse og lytte til på Mofibo.

Vitello ridser en bil (børnebog)

Denne er den første af bøgerne i Vitello-serien, som i alt består af 8 enkeltstående bøger. I “Vitello ridser en bil” møder vi drengen Vitello, som bor sammen med sin mor i et almindeligt rækkehus. Vitello er en opfindsom og nysgerrig dreng, så i bogen her har han fundet på at lege en leg ved siden af mors bil, der involverer en bold og en knækket rive.

Vitello-bøgerne har fået fantastiske anmeldelser og har solgt mere end 100.000 eksemplarer. 

De er skrevet på klassisk Aakeson-stil: Minimalistisk og uden for mange detaljer, men nok til at læseren kan følge med og have empati med Vitello. Målgruppen er børn i alderen 3-6 år og det kan bestemt anbefales at give dem et lyt på Mofibo.

Jeg er William (børnebog)

William er en dreng, hvis far er død og hvis mor er indlagt på psykiatrisk afdeling – en koldbøtte, som det beskrives i bogen. Derfor bor han hos sin morbror, som lever af svindel og salg af det han kalder ‘importeksport’ – han holder ikke helt sin sti ren og er altså ikke typen, der går op i hverken Wiliam, hans mor eller morgenmad og sengetider.

Ej heller hjælper han William, da han mobbes af de store drenge, der vil kaste ham ud over en bro, hvis ikke de får en 20’er. William er smaskforelsket i Viola, der er god til at spytte langt, men han er ikke hendes type. 

William har altså nok problemer at holde styr på i denne nøgterne, minimalistiske børnebog, som er lidt mere mørk end den om Vitello. Den henvender sig derfor til et lidt ældre publikum (10-14 år) og lægger op til at man skal tænke over løsninger til Williams problemer og moralen. Fortællingen kan høres på Mofibo her.

Min Laslo (roman)

“Min Laslo” er Aakesons debut, som romanforfatter. Den omhandler en ung saxofonist, som møder og forelsker sig i den smukke sangerinde, Nicole. Parret flytter sammen og forsøger at stable en hverdag på benene med de få ressourcer de har, mens kærligheden blomstrer ugeneret.

Idylen får dog ende, da Nicole opdages og får lov at indspille sine sange og turnere med dem, mens Laslo stadig kæmper med at finde jobs. Misundelse og frygt for at miste er farlige tanker i et parforhold, og det resulterer i, at Laslo tager forkerte beslutniger. 

Aakeson formår at skildre Laslos følelser af bl.a. kærlighed og mistro med stor indlevelse og detaljer, så læseren kan ikke undgå at blive fanget af historien og føle med karaktererne. Denne debutroman er efter vores mening helt sikkert et lyt værd – læs og lyt den her.

Om forfatteren

Kim Fupz Aakeson havde ingen klar plan for fremtiden, da han dimitterede fra gymnasiet. Derfor rejste han rundt i verden og fik forskellige småjobs som bl.a. illustrator og perkussionist i et band. Starten på hans karriere inden for bøgernes verden blev altså gennem billederne, hvor han landede et job som illustrator på en børnebog, men han fik hurtigt mere smag for ordene end billederne.

I 1982 udgav han sin første tegneserie i eget navn “Gå løs på livet” og i 1984 udgav han “Hvem vover at vække guderne?”, som blev hans første børnebog. Siden da har han ingen stopklods haft – mellem 1984 og 2011 har Fupz udgivet hele 84 titler! Heriblandt titler for både børn og voksne. 

Den erfarne forfatter behersker nærmest samtlige genrer – han har udgivet både noveller, romaner, skuespil, tegneserier og genrehybrider. 

Hans skrivestil er minimalistisk og bruger altså formen ‘show it, don’t tell it!”. Han er ikke bleg for at tage emner op, som de fleste andre forfatteren viger udenom, såsom forældres misbrug i en børnebog eller jalousi og mindreværd i en roman, og fortæller ofte om dem med en fin balance mellem tragedie, ironi og humor.

Udover sin karriere som forfatter, er Kim Aakeson altså også uddannet manuskriptforfatter og har skrevet til bl.a. spillefilm, radiospil og teaterstykker. 

Lyt med

Vil du – ung som ældre – høre Aakesons fantastiske fortællinger, kan du klikke her. På Mofibo kan du høre bøgerne læst op, men du kan også selv følge med i bogen og se de finurlige illustrationerne. De første 14 dage kan du lytte til så mange bøger du har lyst til helt gratis – herefter koster det 129 kr./måned.

Melanie

Lad mig bare sige, at streaming er en uundværlig del af min hverdag. Podcasts til togturene, musik under opvasken og ikke mindst film eller serier til aftenerne. Ellers er der kun tilbage at sige, at jeg altid har været meget kreativt anlagt og derfor har brugt maaange timer med en blyant i hånden, hvilket ligger til grund for min rolle her på Streamingsiden

Seneste artikler