fbpx

Jussi Adler-Olsen – Lydbøger


Jussi Adler-Olsen er en af de mest succesfulde danske forfattere i nyere tid. Adler-Olsen er manden bag den populære serie Afdeling Q. Bogserien består indtil videre af 8 bøger med første udgivelse i 2007 og den seneste i 2019.

Mange fans har fulgt Carl Mørck og hans kollega Assad, på deres spændende arbejde med at opklare mystiske mordsager. Det umage makkerpar arbejder for politiet i Afdeling Q.

Rækkefølgen på Jussi Adler-Olsens Afdeling Q-bøger

1: Kvinden i Buret (2007)
2: Fasandræberne (2008)
3: Flaskepost fra P (2009)
4: Journal 64 (2010)
5: Marco Effekten (2012)
6: Den Grænseløse (2014)
7: Selfies (2016)
8: Offer 2117 (2019)

Baggrund

Jussi Adler-Olsen (født i 1950 i København) er vokset op som søn af en psykiater og har gennem sin barndom boet i embedsboliger ved flere psykiatriske afdelinger. Denne specielle opvækst kombineret med politiske studier har givet den populære forfatter et helt unikt indblik og kendskab til sindssyge, samfundsramte skæbner og internationale konspirationer.

Jussi Adler-Olsen voksede op i København og var den yngste i en søskendeflok på fire. Jussi beskriver i et interview med Avisen.dk, hvordan hans fars lyst til altid at lære har haft indflydelse på, hvordan han laver research til en ny bog. Han fortæller om, hvordan han finder lykke ved at sætte sig rigtig godt ind i et emne men samtidig også har tilladelse til at glemme det igen.

Jussi Adler-Olsen begyndte forholdsvis sent i sit liv at skrive romaner – nemlig først i 1990’erne. Inden han begyndte at skrive, var han blandt andet forlagschef, iværksætter, redaktør og skribent men fandt for alvor sit kald, da han begyndte at bruge sin livlige fantasi og formidable evne for dybdegående research til at skabe den folkekære serie om Afdeling Q.

Som forfatter har Jussi Adler-Olsen vundet et utal af priser og har været nomineret til endnu flere. Blandt de mest anerkendte priser kan nævnes:

Derudover modtog Jussi Adler-Olsen i 2015 det danske Ridderkors. Igennem tiden har den populære forfatter høstet meget ros og stor succes. Du kan læse et kort overblik over Jussi Adler-Olsens liv og bedrifter her, hvis du vil vide mere.

Nedenunder kan du læse en gennemgang af de bøger, der indtil videre er udgivet i Afdeling Q-serien, hvor det spektakulære makkerpar Carl Mørck og Assad er i centrum for nervepirrende mordmysterier, der er omdrejningspunktet i de mange romaner.

Afdeling Q af Jussi-Adler Olsen

Kvinden i Buret

kvinden i buret jussi adler olsen lydbog

Første udgivelse i serien om Afdeling Q udkom i år 2007. Kvinden i buret introducerer det spændende persongalleri, som går igen i hele Afdeling Q-serien. Vi møder den bitre vicekriminalkommissær Carl Mørck, der bliver sat i spidsen for den nye afdeling. Med sin tildelte assistent Assad udgør de to et umage par.

Afdeling Q er dog ikke hvilken som helst afdeling i politiet. Den får sager med betegnelsen “sager under særlig bevågenhed” og deres første opgave er at finde den forsvundne folketingspolitiker Merete Lynggaard. Hun er forsvundet sporløst, og politiet har prøvet alt i deres forsøg på at finde hende – det er først da Afdeling Q kommer på sagen, at der sker fremskridt.

Lad dig forføre af Adler-Olsens formidable prosa, og begiv dig på en rejse ind i det forstyrrede krimi-univers, hvor intet er som det burde være. Du kan lytte til Kvinden i Buret som lydbog her.

Varighed på lydbogen er 11 timer og 43 minutter. Oplæst af Githa Lehrmann

Fasandræberne

fasandræberne jussi adler olsen lydbog

Anden historie om Afdeling Q blev udgivet i 2008. Fasandræberne er fortsættelsen til Kvinden i buret, hvor vi følger Carl Mørck og Assad, der får en ny mystisk sag. 20 år efter et brutalt mord på et tvillingepar i et sommerhus, lander sagen på Carl Mørcks skrivebord. Det så ud til, at sagen blev lukket efter, en lokal person melder sig skyldig og bliver dømt. Carl og Assad graver alligevel dybere i sagen og finder frem til en hemmelighed, der involverer tre af de mest magtfulde familier i Danmark og en posedame ved navn Kimmie.

De magtfulde familier vil gøre alt, hvad de kan for at få fat i Kimmie, så hendes inkriminerende viden ikke lander hos politiet. Kampen om at nå til Kimmie først er derfor i gang, og vejen dertil byder på mange hemmeligheder. Vil du vide, hvad der sker med Kimmie, så kan du lytte til Fasandræberne som lydbog her.

Varighed på lydbogen er 12 timer og 8 minutter. Oplæst af Githa Lehrmann.

Flaskepost fra P

flaskepost fra p jussi adler olsen lydbog

Den tredje fortælling i rækken om Afdeling Q hedder Flaskepost fra P. Her følger vi igen den bitre vicekriminalkommissær Carl Mørck, der skal forsøge at opklare gamle krimisager.

Da et søskendepar fra en religiøs menighed pludselig forsvinder, modtager Københavns politi på samme tid en gammel flaskepost. Efter nærmere undersøgelse finder Carl og Assad ud af, at der muligvis er en sammenhæng mellem de forsvundne børn og den mystiske flaskepost. De følger utallige spor og ledetråde, der fører dem i retning af en gerningsmand, der i flere år har bortført søskendepar fra religiøse familier. Der er nu lagt op til et tæt kapløb mod tiden og gerningsmandens luner for at finde de forsvundne børn inden, det er for sent.

Med denne udgivelse fra 2009 vandt Jussi Adler-Olsen blandt andet Glasnøglen for bedste krimi-udgivelse. Du kan lytte til Flaskepost fra P som lydbog her.

Varighed på lydbogen er 14 timer og 21 minutter. Oplæst af Githa Lehrmann.

Det skriver anmelderne om Flaskepost fra P

“Uhh, hvor kan Jussi Adler-Olsen skrue gode historier sammen … Høj spænding og knivskarpe karakterer med kant” – Ekstra Bladet

“Den var frydefuldt umulig at lægge til side, konstant pirrende, og jeg følte ikke et øjebliks bondeanger over at slagte min nattesøvn … Fandeme godt. En flaskepost med mareridt. Velbekomme.” – Fyens Stifttidende

Journal 64

journal 64 jussi adler olsen lydbog

Journal 64 udkom i 2010 som den fjerde fortælling om Carl Mørck, Assad og Afdeling Q. Efter et overfald på Vesterbro graver Carl Mørcks assistent, Rose, dybere i sagen og finder frem til en forsvunden person. Hun får Carl og Assad til at genåbne sagen, der viser sig at være mere omfattende end først antaget. De opdager en ø utilpassede kvinder sendes til og behandles tåkrummende dårligt af deres tilsynshavende. Det viser sig, at sagen drejer sig om overgreb i meget stort omfang, som startede for over 50 år siden og stadig finder sted.

Er din interesse blevet pirret, så kan du lytte til Journal 64 som lydbog her.

Varighed på lydbogen er 14 timer og 49 minutter. Oplæst af Githa Lehrmann.

Marco Effekten

marco effekten jussi adler olsen lydbog

Den femte udgivelse i serien om Afdeling Q hedder Marco Effekten og blev udgivet i år 2012. Marco er en ung dreng, der er vokset op i en klan under kummerlige vilkår, hvor han er tvunget ud i kriminalitet. Han beslutter sig for at flygte fra klanens jerngreb, da han finder ud af, hvilken skæbne der venter ham. Afdeling Q bliver involveret, da Marco fortæller Carl og de andre i afdelingen hemmeligheder omkring klanen og sin onkel Zola. Sagen viser sig at involvere magthavere fra højeste niveau i form af ministre og magtfulde bankfolk. Spørgsmålet er nu om, sagen er blevet for stor til den lille Afdeling Q, og om Carl, Assad og de andre overhovedet kan hjælpe Marco.

Du kan høre, hvad der sker med Marco her, hvor du finder Marco Effekten som lydbog.

Varighed på lydbogen er 16 timer og 3 minutter. Oplæst af Githa Lehrmann.

Den Grænseløse

den grænseløse jussi adler olsen lydbog

Sjette fortælling i den prisvindende serie om Afdeling Q hedder Den grænseløse og udkom i 2014.

Midt i sin middagslur bliver Carl Mørck vækket af en bornholmsk kollega, der ringer for at tale med lederen af Afdeling Q. Carl har dog ikke specielt meget lyst til at påtage sig en ny sag og lægger derfor røret på. Kort tid efter begår kollegaen fra Bornholm selvmord til sin afskedsreception, og Rose bliver rasende. For at vise sin anger over ikke at have taget sagen i første omgang overtager Carl en 17 år gammel sag, der fører dem gennem underverdenen og alternative miljøer. De jagter lederen af en religiøs sekt, der er omgivet af mystik og ultraloyale medlemmer, der gør alt for at beskytte deres leder. På samme tid har Afdeling Q fået et nyt medlem – nemlig politichefens nevø, Gordon, som bliver mødt af megen modstand fra Carl.

Vil du vide, hvorfor den bornholmske politimand begik selvmord, og hvordan religiøse sekter udøver deres magt, så kan du lytte til Den Grænseløse som lydbog lige her.

Varighed på lydbogen er 15 timer og 32 minutter. Oplæst af Githa Lehrmann.

Selfies

selfies jussi adler olsen lydbog

Det syvende afsnit, Selfies, i den populære krimifortælling om Afdeling Q udkom i 2016 næsten 10 år efter Kvinden i buret.

Ledelsen hos politiet har fundet ud af, at opklaringsprocenten hos Afdeling Q ligger langt under, hvad der forventes af den hårdtprøvede gruppe. Rose er sunket ned i et mørkt hul, hvor fortidens grumme begivenheder er medvirkende til, at hun nu døjer med psykiske mén.

En række tilsyneladende tilfældige kriminelle handlinger såsom et mord i Kongens Have, en gal bilist på jagt efter unge kvinder, og nye forbrydelser et helt andet sted viser sig at blive Carl, Assad og Gordons hidtil sværeste opgave, da de skal løse et enormt puslespil af kriminelle handlinger. Nu skal de balancere opgavens kompleksitet med stort pres fra ledelsen, der truer med at lukke afdelingen samtidig med, at Rose kæmper med store private problemer. Carl og kollegaerne vil gøre alt hvad de kan for at stoppe de mange drab i København og forsøge at hjælpe Rose – men kan de magte opgaven? Lyt med, og find ud af om det lykkes. Du finder nemlig Selfies som lydbog lige her.

Varighed af lydbogen er 13 timer og 57 minutter. Oplæst af Githa Lehrmann

Offer 2117

offer 2117 jussi adler olsen lydbog

Den nyeste fortælling om Afdeling Q er Offer 2117 fra 2019, og her er der sket et lille skift i forhold til de tidligere bøger i serien. Nu er det nemlig Assad og ikke Carl Mørch, der er hovedperson og finder sig selv midt i begivenhedernes øje.

Assad har været med lige siden begyndelsen, men vi ved nærmest ingenting om hans fortid og de hemmeligheder, der kaster en skygge over hans tilværelse. Med en række voldsomme begivenheder bringes Assad tæt på total nedsmeltning. Samtidig skal resten af teamet i Afdeling Q i et ræs mod tiden forhindre en katastrofe midt i Europa. Det dynamiske team må tage alle midler i brug for at redde Assad og forhindre at en masse menneskeliv går tabt.

Du kan finde Offer 2117 som lydbog her, og nyde den fængslende krimi på farten.

Varighed af lydbogen er 13 timer og 45 minutter. Oplæst af Githa Lehrmann

Herunder finder du en kort videopræsentation af den nye bog Offer 2117 fortalt af Jussi Adler-Olsen selv.

Jussi Adler-Olsen præsenterer Offer 2117

Jussi Adler-Olsen Film

Efter den store succes Jussi Adler-Olsens krimi-bøger har høstet, er det intet under at flere af bøgerne om Afdeling Q er blevet filmatiseret – endda med stor succes.

Der er indtil videre udgivet fire film om Afdeling Q af filmselskabet Zentropa, der har købt rettighederne til at filmatisere de første fire udgivelser. Den første film Kvinden i buret udkom i 2013, og den seneste, Journal 64, udkom i 2018, hvor den første film blev den mest sete i biografen det år. Blandt de medvirkende i Afdeling Q-filmene er Nicolaj Lie Kaas som Carl Mørck og Fares Fares som Assad.

Fra og med bog nummer fem har Nordisk film købt rettighederne til at filmatisere den populære krimi-serie. Det betyder, at der måske vil komme nogle udskiftninger blandt skuespillerne – det må tiden vise. Der er dog ingen tvivl om, at Nordisk film nok skal gøre deres bedste for at leve op til den kæmpe succes fra forgængerne.

Du kan leje Kvinden i buret og Fasandræberne hos SF Anytime og Viaplay. Du lejer filmene ved at trykke lige her.

Flaskepost fra P og Journal 64 kan også lejes både hos SF Anytime og hos Viaplay. Du kan leje dem ved at trykke lige her.

Vild med krimi

Er du vild med at lytte til krimi-lydbøger, er der rig mulighed for at kaste dig over lydbøger fra eksempelvis Dan Brown. Udforsk det kæmpe univers af krimier på lydbog her, eller læs om de bedste lydbøger fra 2019 her.

Marco

Jeg elsker streaming og vil gerne hjælpe andre brugere med at finde det bedste indhold. Personligt er jeg meget til serier og podcast. Men lytter også til lydbøger og ser film.

Seneste artikler