fbpx

Hvad er Streaming?


Du hører ofte ordet streaming, men hvad betyder det egentlig?

Ifølge Cambridge ordbog er definitionen af ‘streaming’ betegnet som følgende:

Hvad er streaming?

Handlingen at lytte til eller se på lyd eller video direkte fra internettet.

Streamings Historie

Streaming i form af at præsentere media på computer, kan dateres tilbage til midten af det 20. århundrede. Udviklingen gik dog meget langsom i starten grundet den dyre pris på computere, og begrænsninger af udstyr.

Op gennem 90’erne blev computere mere og mere kommercielle, hvilket medførte at de kunne bearbejde mere data. På trods af etableringen af World Wide Web i midten af 90’erne, var CD, VHS og DVD stadig det mest anvendte medie. Det var først år senere at streaming blev aktuelt.

Skiftet fra DVD til Streaming baseret kultur

Omkring år 2010 beskrev medier hvordan forbrugerne var begyndt at købe færre DVD’er, for at streame mere indhold. Tidligere giganter som Blockbuster med flere end 9000 butikker på verdensplan, som levede af at leje DVD film, har haft det svært og er nærmest ikke eksisterende på samme måde i dag.

I og med at streamingservices fik en større markedsandel og tiltrak sig reklame, var der efter et par år ikke meget tvivl om at fremtidens medieunderholdning ville finde sted over internettet.

Her kan læse vores guide til gratis streaming af serier og film 

To former for visuel streaming: On Demand og Live

On Demand streaming betyder at mediet er lagret på en harddisk eller server, til download når brugeren ønsker det. Denne form for underholdning er blevet populær i takt med at internetforbindelsen er blevet hurtigere. Det gør forbrugeren i stand til at hente indhold af høj kvalitet ned fra disse servere, uden at de buffer. Det er blandt andet det der har været med til at erstatte DVD’en.

Live streaming også kaldet “True streaming” sender informationerne direkte til dit device eller din computer, uden at gemme det. Denne form for informations formidling findes i funktioner på flere sociale medier som Facebook Live, Youtube Live og Instagram live. Det giver mulighed for direkte kontakt mellem forbrugeren og formidleren. Det anvendes blandt andet til undervisning, forbrugerundersøgelser og webinars. Man kan derved chatte live imens man streamer, hvilket giver ’tilskueren’ mulighed for at stille spørgsmål under live streaming.

I dag forbinder man ofte live streaming med sports begivenheder. Sport skal helst ses live, da spændingen ligger i udfaldet af begivenheden. Nogle udbydere forsøgte sig med at vise sport on demand, men det blev aldrig rigtig en succes.

On demand hænger i dag ofte sammen med streaming af film og serier. Store on demand udbydere som Netflix og HBO har haft så stort med deres indhold og forretningsmodel, at de i dag producerer deres eget underholdning.

Læs vores liste over de 20 bedste serier på Netflix

Hvem ved hvad der sker med streaming i fremtiden? Det kan være at de traditionelle TV kanaler og filmselskaber ender som Blockbuster, hvis de ikke ændrer deres forretning. Tænk hvis Netflix begyndte at live streame deres egen nyhedskanal, som konkurrent til de nuværende traditionelle.

Musik Streaming

Tilbage i 1999 fik tre unge mænd en idé. De ville oprette en platform, hvor alle brugere med passion for musik, kunne udveksle sange med hinanden. Det var sådan Napster startede.

Napster blev dengang bygget op som et netværk, hvor man peer-to-peer (P2P) kunne uploade og downloade mp3 filer gratis. Det skabte naturligvis disruption i musikindustrien, at kunder nu frit kunne hente musik, man tidligere skulle betale for. Derudover var det et eksempel på hvordan et netværk var i stand til at dele digitale filer og gøre dem tilgængelige for alle.

Efterfølgende startede flere af disse P2P netværk op. Men levetiden var som regel ikke ret lang, da de blev sagsøgt at musik kunstnere og pladeselskaber, for at distribuere deres indhold gratis. Napster måtte i sidste ende allerede lukke ned igen i år 2001.

Selvom det ikke længere er populært at bruge disse former for pirat-hjemmesider, var de med til at starte ideen om musik streaming. I grafen nedeunder kan vi se at i takt med at flere musik streamingtjenester kommer til markedet, bruger færre ulovlige sider til at høre musik.

Musik streaming tabel

Mange af disse musik streamingtjenester som Spotify, Deezer, Apple Music og Tidal har overtaget markedet for musik forbrug.

De fleste af disse musik platforme er sat op som abonnements tjenester hvor brugeren betaler en månedlig ydelse, for at få adgang til al den musik der findes på platformen. Virksomheden betaler kunstneren penge for afspillede sange, hvilket gør at alle parter er tilfredse med løsningen.

Marco

Jeg elsker streaming og vil gerne hjælpe andre brugere med at finde det bedste indhold. Personligt er jeg meget til serier og podcast. Men lytter også til lydbøger og ser film.

Seneste artikler