fbpx

Henrik Pontoppidan – Lydbøger


henrik pontoppidan  forfatter lydbøger
Henrik Pontoppidan i år 1913

Henrik Pontoppidan var en prisvindende dansk forfatter, der skrev romaner og noveller i sidst i 1800-tallet og starten af 1900-tallet. Han blev født i år 1857 i Fredericia, som præstesøn fra en stolt præsteslægt.

I sine unge dage læste Pontoppidan til ingeniør, men forlod 2. del af den skriftlige eksamen i 1879. Du kan se en oversigt over hele Henrik Pontoppidans liv her. Inden hans forfatterkarriere for alvor tog fart, var han både underviser på en højskole, og forfatter for Politikken.

Den største udmærkelse, den danske forfatter har modtaget, var da han i 1917 modtog nobelprisen i litteratur sammen med Karl Gjellerup. Henrik Pontoppidan er blandt de eneste to danskere, der har modtage den ekstremt fornemme pris. Den anden dansker, der har vundet nobelprisen i litteratur er Johannes V. Jensen.

Om Henrik Pontoppidan

Henrik Pontoppidan fandt inspiration ved at rejse rundt i jylland og resten af landet og tog gerne på ferie i Sydtyskland og andre lande i Sydeuropa.

Han blev gift for første gang i 1881 med Mette Marie, som han fik tre børn med (2 piger og 1 dreng). Han blev skilt i 1892 og giftede sig igen kort tid efter med Antoinette Kofoed, som han fik 2 børn med.

Henrik Pontoppidan som forfatter

Henrik Pontoppidans forfatterkarriere startede med første udgivelse i 1881, da Det Moderne Gennembrud havde et godt tag om det danske land. Den gang udgav den endnu knap så kendte forfatter romanen Stækkede vinger, som han modtog 900 kr. i honorar for. Han brugte pengene til at leje sit eget hus i den by han underviste i, så han kunne flytte ud fra skolen han boede på.

fra hytterne henrik pontoppidan lydbog

Anden udgivelse Landsbybilleder blev forfattet i 1983 som en novellesamling udgivet af forlaget Gyldendal. Henrik Pontoppidan nåede at udgive 57 værker i alt i sit mere end 60-årige forfatterskab.

Han fandt blandt andet inspiration fra andre kendte kunstnere fra det moderne gennembrud som Herman Bang og George Brandes

Blandt Henrik Pontoppidans mest kendte novellesamlinger kan nævnes Fra hytterne (1887), der var med til at gøre hans forfatterskab særligt kendt for den danske socialrealisme, der var stor i kunsten og litteraturens verden på dette tidspunkt. Vigtige noveller af forfatteren kan nævnes titler som Naadsensbrød og Ørneflugt. Disse noveller er præget af Pontoppidans egen skrivestil med masser af ironi og i tredjeperson beskriver han historierne om fattige mennesker og deres prøvelser.

Selvom Pontoppidan har skabt sit forfatterskab på både noveller og romaner, er det romanerne, der særligt har sat ham på kortet over kendte danske forfattere. Blandt de mest kendte værker kan nævnes nogle af Pontoppidans romaner

Henrik Pontoppidans mest kendte romaner

Det forjættede land (1892)
Lykke-Per (1898)
De dødes rige (1917)

Det forjættede land

det forjættede land henrik pontoppidan lydbog

Denne udviklingshistorie beskriver ubesværet, hvordan Danmark så ud i tiden 1877-1887. Her portrætterer og analyserer Pontoppidan forskellene mellem de forskellige samfundslag – en betragtning der stadig er aktuel i dagens samfund.

Historien handler om den unge præst Emanuel Hansted, der forlader sine trygge omgivelser og sin overklassefamilie. Han drager ud til et mindre landsogn, hvor han bliver inspireret af naturen og det jævne folk.

Det forjættede land er første værk i en serie på tre romaner, hvor fortsættelsen er Lykke-Per og afslutningen er De dødes rige. Hver historie beskriver det danske samfund i en bestemt tidsperiode uden at have de samme personer med.

Du kan lytte til Det forjættede land som lydbog her.

Varigheden af lydbogen er 16 timer og 44 minutter. Oplæst er Troels Møller

Lykke-Per

lykke-per henrik pontoppidan lydbog

Lykke-Per er nok Henrik Pontoppidans mest kendte roman. Det er en fortælling om det moderne menneskes jagt på lykken i livet – noget som er lige så aktuelt i det 21-århundrede som på Pontoppidans tid. Lykke-Per betragtes som en udviklingsroman og som et af dansk litteraturs mest ikoniske værker. Ja faktisk er den også blevet anerkendt på internationalt plan – nemlig som hovedværk inden for europæisk litteratur – men også af den verdenskendte filmskaber George Lucas, der blandt andet står bag Star Wars-sagaen og Indiana Jones filmene.

Lykke-Per handler om Per Sedinius, der er opvokset i en præstefamilie. Per vil drage ud i verden for at finde lykken og første stop bliver København. Lykke-Per foregår i slutningen af det 19. århundrede hvor industrialiseringen for alvor kom til Danmark og vendte op og ned på forholdet mellem land og by. Romanen anses som et mesterværk, der beskriver en dannelsesrejse i en tid hvor tradition kæmper mod naturvidenskaben, der buldrede frem under Det Moderne Gennembrud.

Du kan lytte til Lykke-Per som lydbog her.

Varigheden på lydbogen er 26 timer og 8 minutter. Oplæst af Dan Schlosser.

Lykke-Per er for nyligt filmatiseret af ingen ringere end Bille August. Blandt de medvirkende skuespillere er Esben Smed, Julie Christiansen og Tommy Kenter. Du kan læse mere om filmen Lykke-Per her.

De dødes rige

de dødes rige henrik pontoppidan lydbog

Den tredje fortælling i serien af Henrik Pontoppidan er en ulykkelig kærlighedshistorie mellem Jytte og Torben.

De dødes rige er lidt mere dystert stemt end de foregående fortællinger. På trods af dette formår Pontoppidan at skildre store emner som politik, religion, magt og indflydelse på en overbevisende og troværdig måde. Det er utroligt imponerende, hvordan Pontoppidan formår at beskrive de forskellige samfundslag og karakterer i denne ŕoman på så indlevende vis.

De dødes rige foregår efter systemskiftet i 1901 og nogle år frem. Her beskriver og analyserer Pontoppidan den danske samtid på fornemmeste vis ved at fortælle historier om personer fra flere perspektiver. Han maler et dystert billede af en tid, der er præget af magtkampe og stærke holdninger. Fortællingen formår at fange læseren på en måde, der gør det næsten umuligt at lægge bogen fra sig, når man først er gået i gang. Den formår at suge dig ind i sit beskrivende univers ved hjælp af et fascinerende persongalleri og spændende fortælling, der kobles sammen på smukkeste vis.

De dødes rige er sidste fortælling i serien om Det Moderne Gennembrud i Danmark omkring århundredeskiftet. Romanserien er så velbeskrevet og ærligt fortalt, at den var med til at sikre Pontoppidan nobelprisen i litteratur og fastslå sit navn som en af de største danske kunstnere i sin tid.

Du kan lytte til De dødes rige som lydbog her.

Varigheden af lydbogen er 23 timer og 4 minutter. Oplæst er Egon Rasmussen.

Forfattere du måske også kan lide

Pontoppidan beskriver sin samtid og giver et unikt indblik i tiden omkring det moderne gennembrud. Selvom hans historier er ren fiktion siger nuancerne i fortællingerne meget om, hvordan det var et være til på dette tidspunkt. Er du fascineret af historiske forfatter, og hvad de har at sige om netop den tid de lever i, kan du tage et kig på italienske Machiavelli, der anses for at være faderen til real- og idépolitik. Få et indblik i, hvad Machiavelli har at sige om det italienske såvel som europæiske samfund for mere end 500 år siden. Du kan læse mere om ham her samt finde hans kendte værker såsom Fyrsten som lydbøger her.

Er du mere til velresearchet historisk fiktion frem for historisk realisme bør du tage et kig på Kan Follet, der er en af Storbritanniens bedst sælgende forfattere, og som har særligt fokus på historiske begivenheder i sine romaner. Læs mere om Ken Follet her og find hans bøger som fængslende lydbøger.

Marco

Jeg elsker streaming og vil gerne hjælpe andre brugere med at finde det bedste indhold. Personligt er jeg meget til serier og podcast. Men lytter også til lydbøger og ser film.

Seneste artikler