fbpx

Game of Thrones – Lyt til de verdenskendte bøger


Død og ødelæggelse, magt og korruption, sex og overnaturlige kræfter.
Blot få ord som nogenlunde kan beskrive hit bogserien, som vi i daglig tale kender som “Game of Thrones”.

“A song of ice and fire”, det oprindelige navn på bogserien, er den verdensomspændte fantasyroman-serie skrevet af forfatteren George R. R. Martin, som på kort tid tog hele verden med storm.

Bøgerne handler kort sagt om magtliderlighed, sex og herredømmet over kongerigerne i kontinenterne Westeros og Essos. Bogserien består på nuværende tidspunkt af i alt fem bind, hvoraf den første udkom i 1996

Serien er kendt for sin brutalitet, sine mange dødsfald og for ikke at være bleg for at vise hud, tabuer eller bevæge sig en smule over grænsen.

Du kan lytte til vildskaben blandt lorder og ladyer og finde den sande regent over kongerigerne i Westeros lige her på Mofibo.

Det er ganske gratis, for du får de første 14 dage helt uden betaling, herefter koster det 129,- pr/md.

Om bøgerne

Historien bag successerien.

Man skulle tro, at der som grundlag for sådan en bestseller-serie ville være en vild forhistorie eller ide, men sandheden er, at handlingen til bogen faktisk kom ud af det blå til forfatteren George R. R. Martin.

Eftersigende skulle George R. R. Martin have sagt i en interview at han fik et syn for øjet, om en dreng, en halshugningen og en helt masse ulve.
Det skulle være nok til, at han på ingen tid fangede manges opmærksomhed med hans enormt detaljerede bøger.

På bare tre dage skrev George R. R. Martin hele første kapitel af den første bog i serien “Kampen om tronen” fra 1996. Sidenhen er det blevet til fem udgivelser. Der skulle gerne udkomme mindst to mere, da det fra start har været hensigten, at bogserien skulle bestå af syv bind.

Resten er historie og nu til “the real deal”, for nedenunder vil du få et indblik i, hvad de første fem bøger i serien omhandler.

Et heads up er: Serien er ikke for sarte sjæle.

Kampen om tronen – 1996

”Kampen om tronen” er første bog i ”Game of Thrones”-samlingen. Bogen som banede vej for George R. R. Martin og satte ham på tronen over den litterære fantasyverden.

George R. R Martins mesterværk rummer alt det bedste inden for sin genre, og bevæger sig vidt omkring inden for romantikken, magtliderlighed og brutale krige blandt lorder og bastardere.

”Kampen om tronen” plot foregår for lang, lang tid siden, i en verden hvor årstiderne er blevet bragt i uorden gennem overnaturlige begivenheder. Somre varer årtier og vintre hele menneskealdre. Der er uro, vinteren er på vej og stærke unaturlige kræfter lurer bag den store isvæg mod nord nær Castle black. Borgen og isvæggen beskytter kontinenterne Westeros og Essos mod farerne fra den anden side.

”Kampen om tronen” byder på alt fra magi til krigere, huse med lorder og borge med bastardere, snigmord og bryllupper.

Kontinentet har været i de forkerte hænder, men hvem burde regere? Gennem vilde barbarer, skrupelskører prinser, og smukke prinsesser bliver bunden for bogserien lagt gennem voldlige krige, kærlighed mellem søskende, liv og død lagt.

Lær de forskellige huse i fortællingen fra Westeros at kende og hør mere til bogserien, som er grundlag til HBO-successerien ”Game of Thrones” på Mofibo lige her.

Kongernes kamp – 1998

Andet bind i ”Game of Thrones”-serien, er et mesterværk i sig selv. Historien om de mange Huse i det store rige fortsætter. Regenten over hele Westeros er endnu ikke sat og landet er stadig hærget af voldlige krige, blodskam, magi og brodermord.

Lorderne fra Hus Stark og Hus Baratheon er udryddet, men er der flere i arvsrækkefølgen, som har mulighed for at overtage tronen over Westeros?

Oprør lurer fra øst på kontinentet Essos. En drageprinsesse har samlet sig en hær og hun kræver Jerntronen. Med brandvarm fare lurende fra øst, holder Jon Sne skansen i det kolde nord. Vinteren er på vej, årstiderne skifter og fred er der ikke meget af.  

Sejren tilfalder den mand eller kvinde, som har det hårdeste stål og det koldeste hjerte.

Kom tættere på svaret om den sande hersker af Westeros lige her på Mofibo.

En storm af sværd – 2000

I tredje bind af romanserien, er Westeros behersket og delt blandt forskellige konger og Huse. De kæmper dog stadig alle om magten over hele kontinentet.

Alliancer blandt Husene opstår og bliver brudt. Familien Lannister er på Jerntronen og drengen Joffrey Lannister er i øjeblikket den retmæssige hersker. Han regerer derfor over de syn kongeriger i kontinentet. Lord Stannis, Goffreys onkel, er hans største fjende.

Den unge Robb Stark vil redde hans ene søster som holdes til fange hos Huset Lannister. Den anden søster er på flugt, efter deres far Eddard “Ned” Stark blev brutalt henrettet. I håb om udryddelse af Huset Stark.

Vinteren bliver mere og mere barsk og spændingen mere og mere intens. Hør mere på Mofibo lige her.

Kragernes rige – 2005

Har freden lagt sig? Det er ikke til at tro. Goffrey Lannister er død og hans mor Cersei sidder på Jerntronen i Kongshavn. En usikker våbenhvile er over dem, Robb Starks død har knækket oprørerne i nord og Huset Stark er spredt ud for over alle vinde.

Stadig enkelte er blodtørstige efter Jerntronen og Deanerys Targaryen, drageprinsessen fra øst, samler sin hær større og større og får mere dermed magt. Men kan hendes families fortid, mon have konsekvenser for prinsessen?

Krigen om tronen er i dvale, men fareren lurer stadig fra nord. Kan Castle Black holde det uvelkomne tilbage og hvad med Jon Sne, har han hvad der skal til for at kæmpe for retfærdighed?

Find ud af dette og meget mere, ved at lytte til fjerde bog i romanserien lige her på Mofibo.

En dans med drager – 2014

I femte og forløbeligt sidste bog i bogserien om kongerigerne i Westeros, er riget stadig opdelt. Stannis Baratheon har kæmpet sig til sejr mod vildningerne fra nord og har indgået alliance med Ned Starks’ bastard Jon Sne. Jon Sne er blevet lordkommandant for Nattens Vogtere på Castle Black.

Alliancen mellem dem er til for at forberede Westeros mod kulden og den oprindelige fare fra nord, en hær af udødelige som har kurs mod ismuren.

Deanerys Targaryen erobrer flere og flere byer og samler sig dermed en større og mere skadelig hær. Hun har netop nedlagt byen Meereen, hvor hun med hårdhåndet kontrol har styret hendes tre snart fuldvoksne drager. Dragerne er hendes forsvar, som skal sikre hende tronen over alle de samlede rigers kongerige Westeros.

I takt med at dragerne bliver større, bliver de også sværere at holde styr på. Drageprinsessen plan er at generobre sin families arv over Jerntronen, og dragerne er hendes tro følgesvende.

Familie Lannister er splittet, Cersei og Jaimies bror dværgen Tyrion Lannister er på flugt, efter han myrdede deres magtliderlige far. Tyrion vil finde Daenerys og skabe alliance med hende.

Lyt til ”En dans med drager” lige her på Mofibo.

“Game of thrones” som TV-serie

I 2011 fløj pilotepisoden af HBO-serien for første gang over skærmen og siden er der kommet 8 sæsoner, baseret på George R. R. Martins fantasyromaner.

George R. R. Martin er medforfatter til de første fem sæsoner, men da der endnu ikke er udgivet flere bøger, har det ikke været muligt at basere sæson syv og otte efter George R.R. Martins succesbøger.

George R. R. Martin valgte ikke at være forfatter på de seneste sæsoner, for i stedet af fokusere på at få skrevet den sjette bog i bogserien færdig. Hvilket mange vil sætte pris på.

Om de sidste bøger kommer til at matche handlingen i TV-serien, må tiden vise. Sjette bog skulle eftersigende udkomme i sommeren 2020, men nu må vi se. Mesterværker tager sin tid.

HBO-serien “Game of Thrones” har vundet et utal af priser, heriblandt adskillige Golden Globes og Emmy Awards. Ikke nok med mange fysiske priser er serien desuden blevet udkåret som en af den bedste TV-serier nogensinde.

Sidste episode af “Game of thrones”-HBO-serien rullede over diverse streamingssider d. 19. maj 2019. Det er estimeret, at 13,6 millioner mennesker så med da Jerntronen efter et utal at kampe, endelig blev besat.

Om den sluttelige ejer af tronen er den samme som i George R. R. Martins bøger, må vi vente lidt med at finde ud af. Indtil da, kan du lytte til de første fem bøger i serien lige her.

Spin-offs

Den herreløse ridder – 1998

Denne spin-off består af tre små romaner, som udspiller sig over et par år, ca. 100 år før begivenhederne i ”Game of Thrones”-serien.

I romanerne ”Den herreløse ridder”, ”De edsvorne sværd” og ”Den mystiske ridder” møder vi en herreløs ridder med navnet Dunk og han tro væbner, Æg.

Dunk begraver sin tidligere herre og drager herefter afsted for at deltage i en turnering. Dunk kommer oprindeligt fra Lopperenden i Kongshavn og er derfor ikke en af de finere riddere, tværtimod.

I roman nr. to ”Det Edsvorne Sværd” er Dunk og væbneren Æg til tjeneste på Borgen Ståfast. Naboen Den Røde Enke fra Koldgram bygger en dæmning om den fælles å og hamstere derved alt vandet til sig. Landet er i tørke og det er ikke nemt at skaffe vand. Dunk må derfor ride afsted for at konfrontere Den Røde Enke, dette kan ende i krig, både fysisk, men også følelsesmæssigt. Dunk forelsker sig nemlig i den Røde Enke.

I sidste roman “Den mystiske ridder”, udspiller der sig et stort politisk drama. Dunk har fået mange hug i en krig, men reddes af magiske og overnaturlige styrker. Æg støtter ham, og man finder omsider ud af, at Æg måske ikke er den, man troede han var. Den mystiske ridder gør det svært at skelne en ven fra en fjende.

Gennem alle tre romaner ser vi Dunk, den unge ridder, som ihærdigt prøver at blive en anerkendt ridder, som konstant lære sine medmennesker og landets korrumpernede magt, godhjertethed og indre styrke at kende.

Du kan læse ”Game of Thrones”-Spin Off- serien lige her på Mofibo.

Ild og Blod – 2018

Historien fra før begivenhederne i ”Kampen om tronen”. Denne spin-off fortælling omhandler familien Targaryen og om kontinentet Westeros fordeling blandt de syv kongeriger. Bogen handler om Valyrias storhed og lige så store fald, om den famøse Targaryen-slægt som gennem generationer af incest er blevet skrumplende skøre.  

Bogen giver indblik i historien bag storhedsfaldet og om borgerkrigen som samlede de syv riger under Targaryen-slægtens styre.

Læs eller lyt til den fascinerende historie om Targaryen-familiens storhed lige her på Mofibo.

Andre bøger af George R. R. Martin

Isdragen – 1980

Isdragen er det mest frygtelige væsen, ingen kan tæmme den. Den er iskold og lader sin kulde mærke hvorind den er. Når den lader sit store iskolde vingefang blafre over det golde landskab, efterlader den det tilfrosset og forladt.

Alle er bange for isdragen, men ikke Adara, hun er et barn af vinteren, født under den mest bidende kulde. Hun er ikke bange.

Isdragen og Adara er som skabt til at mødes og Adara føler at hendes vej altid har ført mod dragen.

En dag bliver Adaras landsby overrumlet af en flok drager fra nord, den eneste som kan redde byen er Adara, men hvordan skal hun hamle op imod en stor flok drager og ikke mindst den frygtindgydende isdrage.

Det kan du finde ud af, ved at læse “Isdragen” af George R. R. Martin lige her på Mofibo.

Feberdrøm – 2015

Abner Mash ejer et hjuldamperfirma. Hans virksomhed er under forfald og han har ikke meget tilbage. Pludselig bliver han kontaktet af en mystisk mand nemlig Joshua Grey.

Joshua Grey vil indgå i Abners kompagniselvkab og hjælpe han med at bygge virksomheden op igen. De vil sammen skabe den største, smukkeste og hurtigste hjuldamper nogensinde i Mississippi.

Sammen bygger de skibet Fevre Dream. Men Abner Marshs nye partner Joshua er en mærkelig starut. Han er kun vågen om natten og så drikker han det mest mærkelige og klamme mørkerøde likør.

Joshua Grey er en vampyr. En vampyr på en mission. Hans mission er, at redde alle de andre vampyrer som er at finde i de amerikanske sydstater. Han vil bringe dem i sikkerhed i den sagnomspundne Dark city, som eftersigende skulle være et frirum for det overnaturlige.

Trods Greys overnaturlige livsform, har han en vis form for morale. Han er ikke af morderisk natur og ønsker at artens dræbergen bør neddæmpes. Grey er også på færde efter den ubehagelige Damon Julian, som er en vis ballademager med vampyriske gener i New Orleans.

Damon Julian er, hvad der bliver kaldt for, en ”Blodmester” og lader sine vampyriske instinkter spille i frit løb. Efter en uundgåelig konfrontation på dampskibet Fevre Dream smider Damon, Julian Marsh og Grey over bord, og overtager dermed damperen, som nu bliver et flydende slagterhus.

I løbet af flere år prøver Abner Marsh at nedlægge Damon Julian, men forgæves, lige indtil han modtager et brev fra Joshua Grey.
De begiver sig nu sammen mod New Orleans for ”the final battle” mod Damon Julian.

Læs eller lyt til vilde historie om vampyrisk bedrag og herskning lige her på Mofibo.

Om forfatteren

George Raymond Richard Martin er en amerikansk forfatter og manuskriptforfatter inden for fantasy, science fiction og horror-genren.

Han er manden bag den episke verdensomspændte HBO-successerie ”Game of Thrones”.

Han havde sin debut i 1970 med science fiction-novellen ”The Hero” og udgav i 1996 det første bind i ”A song of ice and fire”-serien.
Sidenhen er der kommet fem bøger i serien. Planen er at der i serien skal udgives i alt syv bøger.

Bøgerne er blevet solgt i millioner af eksemplarer, alene 200.000 i Danmark alene.

George R. R. Martin, også forkortet til GRRM, er en omdiskuteret herre, som varsomt har bevæget sig ind i det politiske område. Hans gæve holdninger og vilde sind er at finde til udtryk i hans bøger, som er kendte for at gå lige eller lidt over stregen.

GRRM har vundet et utal af priser, og har gennem hitserien ”Game of Thrones” på HBO, blevet en anerkendt manuskriptforfatter. Han har nemlig ikke både været forfatteren til bøgerne, men også haft en hovedpart i sammensætningen af manuskriftet til serien.

Vil du læse eller lytte mere til George R. R. Martin eventyrlige univers, så kan du lytte til flere af hans bøger lige her på Mofibo.  

Lyt med

Er du helt vild med fantasyverdenens ildsprudlende drager, kæmpende kongeriger og overnaturlige kræfter, så er ”Game of Thrones”-serien lige noget for dig.

Det kan være du endnu ikke har set successerien på HBO og føler du er lidt bagud på samtalefronten, eller også er du bare fortryllet af George R. R. Martins vanvittige univers. Lige meget hvad, så er serien ufattelig lytte og læse værdig.

Selvom bøgerne er lange og det måske kan føles som en næsten uoverskuelig mission at få lyttet bøgerne igennem, så fortvivl ikke. Så snart du lægger øre til, bliver du suget ind i et univers, hvor tid er ikkeeksisterende.

Lad dig blive draget ind og opslugt af den eventyrlige verden i “Game of thrones universet eller lyt/læs til nogle af de andre vilde fortællinger fra George R. R. Martin på Mofibo lige her.

Du kan oprette dit ganske gratis inde på Mofibo. De første 14 dage er nemlig uden afregning, herefter kostet det 129,- pr/md.

Rigtig god lyttelyst til dig.

Christina

Forfatter for streamingsiden.dk og økonomi, it og kommunikation bachelorstuderende. Jeg er stor fan af at læse, lytte og se, og bruger de fleste af de timer, hvor jeg ikke er til fysiske, sociale eller faglige aktiviteter, på enten at følge med i en ny fed serie eller lytte til/læse en spændende bog. Med en uddannelse i it og kommunikation erhverver jeg mig et hav af kompetencer, som er ”up to date” med de sociale medier og diverse streamingtjenester.

Seneste artikler