fbpx

Den som dræber – Streaming af den spændende dramaserie


Læs her om den spændende dramaserie Den som dræber.

Historien om Den som dræber

Har du over længere tid ledt med lys og lygte efter en medrivende, enkeltstående og velproduceret dansk krimi-dramaserie? Så kan du få alle dine ønsker opfyldt ved at udforske den kuldeskærende tv-serie Den som dræber hos streamingtjenesten Viaplay.

Det kan sagtens være, at selve titlen på den levende, anmelderroste og succesfulde tv-serie ikke vækker yderligere bekendte minder hos dig, hvilket kan skyldes, at den havde premiere i januar tilbage i 2011.

På trods af at den dramatiske, spændende og interessante krimiserie har ret mange år på bagen, så går den hverken på kompromis med en unik personlighed, nyfortolket kant, uundværligt talent, spændende aktualitet og medrivende spænding.

Den som dræber er både tro mod de klassiske genretræk, der hører en velkomponeret og velinstrueret krimi-dramaserie til, men den tøver naturligvis ikke med at afvige fra normerne for at opnå en ideel, optimal og velfungerende balance.

Tv-serien har oplevet meget fra begge verdener. Den som dræber har opnået fantastisk stjernestatus på den internationale scene, og har formået at stemple ind på den amerikanske tv-scene.

Selve serien blev rekonstrueret og genskabt på ægte amerikansk manér, og den understregede i den grad det betydningsfulde samarbejde mellem de amerikanske og danske producere.

I den forbindelse er det naturligvis ikke kun USA, der har taget det begivenhedsrige plot til sig. Også i de europæiske lande har der været stor interesse for visningen af tv-serien, der med dens brutale, rå og voldsomme handling griber fat om seeren. Serien fik dog også et ry som en hård og udfordrende serie at komme igennem herhjemme for seerne.

Afsnittenes udsædvanlige længde giver dig en unik mulighed for at krybe langt ned i sofaen med et lækkert tæppe og en stor skål popcorn. Du får krimi og drama for alle pengene, hvorfor du formentlig selv vil blive grebet af den mystiske og rå stemning.

Det er altså ikke helt unormalt, at du vil mærke den kolde følelse løbe langt ned ad ryggen, når du overværger de dramatiske scener udfolde sig på den firkantede kasse.

Hvorfor skal du udforske Den som dræber?

Er du en erfaren og entusiastisk krimifanatiker, så har du formentlig allerede overværget mange forskellige hjerteskærende drabsforsøg, hørt velkendte detektivgloser, set mislykkede afsløringer af potentielle gerningsmænd og udforsket omfattende politimiljøer gennem skærmen.

Det kan også være, at krimi-dramaserierne er et kæmpe personligt hit hos dig, da du påskønner og elsker det høje niveau af interaktion mellem tv-seriens handling og den individuelle seer?

Det giver en anderledes, kriblende og opspændt følelse i kroppen, når du med al ivrighed forsøger at gætte dig frem til hvilket kort efterforskeren spiller næste gang, hvor det næste drabsforsøg bliver foretaget eller hvem den farlige morder kan være.

Når det gælder disse kraftige, mørke og stærke tv-serier inden for krimigenren, så er det naturligvis intet tilfælde, at der er en tydelig og klar rød tråd mellem straffelovens §237 og den danske krimi-dramaserie.

Der er nemlig ingen tvivl om at den genkendelige sætning: ”Den, som dræber en anden, straffes for manddrab med fængsel fra 5 år indtil på livstid.” er den oprigtige inspiration til seriens officielle titel.

Krimigenrens velkendte og ikoniske træk er ikke svære hverken at identificere eller lokalisere i tv-serien, hvorfor det kan have betydningsfuld relevans for dig at udforske Den som dræber, hvis du føler spænding og interesse ved træk såsom:

 • Forbrydelser i form af de hændelser der leder til de officielle udfordringer.
 • Efterforskning der oftest opfordrer seeren til at lade sig medrive og måske endda identificere mistænkelig og suspekt adfærd hos forskellige karakterer.
 • Spor der hjælper seeren og karaktererne i filmen med at interagere med hinanden. Det er et element, hvor begge parter vil reagere på informationerne, der bliver afsløret.
 • Afsløring kan eventuel være en forløsende afslutning og den kan oftest hænde på en måde, som seeren ikke havde regnet med. 

Hvad har Den som dræber at fortælle dig?

Selve tv-serien hos Viaplay danner den karakteristiske ramme om det ultimative og originale univers, som man oplever på tætteste hånd, når det kommer til den nervepirrende jagt på den korrekte gerningsmand. Niveauet af grumhed, voldsomhed og hårdhed i Den som dræber er en nødvendighed for at understrege fortællingens mørke og rabiate side.

Handlingen følger primært vicekriminalkommissær Katrine Ries Jensen, der er ny på holdet i drabsafdelingen hos Københavns Politi, og hendes højre hånd Thomas Schaeffer.

Thomas er fra retspsykiatrien, der beriger to-mands teamet med viden og rutine. Hos dem får vi indsigt i, hvordan den daglige jargon i deres miljø og håndteringen af livsfarlige situationer spiller en afgørende rolle i deres makkerskab.

Katrines evige gå-på-mod går i godt spænd med den faktuelle data, som Thomas bærer rundt på qua hans erfaring. Det er altså et velkomponeret team af fagfolk, der ønsker at nå et mål.

Det skal undervejs vise sig, at deres solide og robuste samarbejde redder dem på den omfattende og fortærende jagt efter den berygtede og ubehagelige seriemorder.

Profileringen af gerningsmanden viser sig at være en udfordrende og udmattende opgave. Det er nemlig helt sikkert, at morderens veje er uransagelige, hvorfor det kan virke nytteløst at finde frem til et endeligt handlingsmønster.

På trods af at det nye udforskende makkerpar ikke benytter de traditionelle redskaber fra værktøjskassen, når de ønsker at identificere en mulig gerningsmand, så er udfordringen i at fange den skyldige enormt stor, da seriemorderen holder sig langt væk fra at spille med almindelige åbne kort. Og når først et træk er regnet ud, så er det næste som at lede efter en nål i en kæmpe høstak.

Både politiinspektør Magnus Bisgaard, og den dagligt faste politikollega Molbeck, spiller en stor rolle i Katrines foretagende. Katrine har rig mulighed for at gå til hendes mentor og få hjælp, når behovet er der.

Det er dog primært hendes egen ambition og mod, der tegner kronen på værket. Når hun med en helt unik form for grundighed dykker ned i det detektiv inspirerede arbejde, så forstår man alvoren af den jagt, der skal resultere i opklaringen af et grænsesøgende mysterium.

Hvem spiller med fra det dygtige skuespillerkartotek?

I Den som dræber er kombinationen af dygtige og talentfulde skuespillere gået op i en højere enhed. Det dygtige skuespillerkartotek indeholder blandt andet Laura Bech, der spiller den unge og modige vicepolitikommissær Katrine Ries Jensen.

I specialistrollen som kyndig og kompetent assistance til vicepolitikommissæren i jagten på de farligste seriemordere er der Jakob Cedergreen, som i tv-serien går ved navnet Thomas Schaeffer.

I den første sæson af Den som dræber møder du mange forskellige skuespillere, der i fællesskab med hovedpersonerne tager tv-seriens seriøse, stærke og brutale emne til nye højder. Serien rummer i alt 10 afsnit, og på Viaplay finder du de to dele af hvert afsnit sammen. De hedder henholdsvis:

 • Liget i skoven (del 1 og 2)
 • Utopia (del 1 og 2)
 • Ondt blod (del 1 og 2)
 • Øje for øje (del 1 og 2)
 • Dødens kabale (del 1 og 2)

Serien udmunder i en klassisk spillefilm, der hedder Fortidens skygge. Den er optaget ved siden af selve serien, hvorfor du efter de officielle afsnit ikke er nødsaget til at give afkald på hele dit yndlingshold fra Den som dræber.

Holdet af faste skuespillere består blandt andet af den erfarne Lars Mikkelsen, der indtager rollen som politiinspektør, og den imponerende Lærke Winther Andersen, som spiller retsmedicineren i serien.

Dertil kommer den dygtige Frederik Meldal Nørgaard, der spiller hovedpersonens politikollega, hvorimod den talentfulde Iben Dorner er Schaeffers kone. Du har også rig mulighed for at opleve unikke og velovervejede gæstestjerner heriblandt:

 • Ulrich Thomsen som Martin Høegh
 • David Dencik som Lars Werner
 • Stine Stengade som Andrea Lorck
 • Carsten Bjørnlund som Adam Krogh
 • Kim Bodnia som Jakov

Hvilke talentfulde producenter står bag Den som dræber?

Når man har et kendskab til den danske krimi-dramaserie, så er det ikke en overraskelse, at producenterne selv har et stort repertoire, når det kommer til udviklingen af Den som dræber. Den stryger ind under den klassiske krimigenre, og vandrer i virkeligheden helt ud til den famøse grænse.

Det vil altså sige, at producenterne Jonas Allen og Peter Bose har skabt en serie, der er grænsesøgende nok til, at den kan skabe gode forudsætninger indenfor videreudviklingen af krimigenren. De uforudsigelige og utraditionelle metoder, som hovedpersonerne tager i brug, er med til at introducere nyfortolkede træk indenfor krimigenren.

Begge herrer har været involveret i skandinaviske krimiserier, der hver især udforsker og begiver sig i mørkelandet. Det er altså ikke usædvanligt, at de voldsomme og krimikarakteristiske træk i serien indeholder inspiration fra andre serier og film.

Jagten efter den skyldige seriemorder i den første sæson afspejler det enorme og væsentlige behov for at straffe den korrekte gerningsmand. Dette er naturligvis grundet håbet om at holde det enkelte individ til ansvar overfor de individuelle handlinger, som man foretager.

Men kan du simpelthen ikke få nok af Den som dræber? Og hungrer du efter mere? Så kan du kigge med i fortsættelsen, Den som dræber – Fanget af mørket, af den danske krimi-dramaserie på streamingtjenesten Viaplay.

Afsluttende bemærkninger

Det kan være, at du allerede har været opslugt af diverse typer krimi-dramaserier, og du kan naturligvis undersøge udvalget af grænsesøgende krimiserie hos Viaplay, men du vil højst sandsynlig blive grebet af den medrivende stemning i tv-serierne. Er dette tilfældet, så kan du se frem til, at der snart udkommer en sæson 2 af Den som dræber – Fanget af mørket. Skal du se med?

Stine

Til daglig arbejder jeg som skribent på blandt andet streamingsiden.dk. Derudover studerer jeg i øjeblikket på Syddansk Universitet i Odense, hvor jeg er ved at gennemføre en kandidatuddannelse i International Virksomhedskommunikation. I mit arbejde trækker jeg især på den brede vifte af almen viden, som jeg har erhvervet mig i forbindelse med mine forskellige skribentjobs. Dertil spiller erfaringerne fra at være blevet bachelor i Medievidenskab ligeledes en stor rolle, når jeg producerer indhold til mine tekster på hjemmesiden.

Seneste artikler