fbpx

Camilla Läckbergs Fjällbacka-serie som lydbøger


Camilla Läckberg – den verdensomspændende forfatter, som har solgt mere end 20 millioner kopier i over 60 lande. Hun er hovedsageligt kendt for sine formidable, men sindsoprivende, krimiromaner, og har været aktiv forfatter siden 2003. Hun har i den grad fået sat sit navn på det internationale topscorer board indenfor krimigenren. 

Herunder vil du introduceres til serien om Erica Falck og Patrik Hedström i Fjällbacka skrevet af Camilla Läckberg og få et indblik i hendes karriere. Bøgerne i artiklen kan læses gratis på Mofibo i 14 dage, hvorefter det koster 129kr./måned.

Historien om Fjällbacka

Camilla Läckberg er født og opvokset i den lille, svenske havneby Fjällbacka – og det er her alle hendes romaner finder sted. Hun har gennem hele sit liv haft stor interesse for at skrive – specielt blodige og uhyggelige historier. Allerede da hun var 5 år, skrev hun sin første “gyser” om mordet på Julemandens kone. Hendes skriverier fortsatte gennem hele hendes skoletid og det har således været en livslang drøm og passion at blive krimiforfatter, hvilket kan være årsagen til at bøgerne udspiller sig i fødebyen.

I 1998 fik Läckberg – efter flere års pause fra skriveriet og med uddannelse som civiløkonom – et krimi-kursus i gave af sin familie, som blev startskuddet på forfatterkarrieren. I 2003 fik hun aftale med forlaget Forum og udgav bogen “Isprinsessan”, som senere blev oversat til dansk og mange andre sprog i 2004. Dette blev den første bog i serien om Erica Falck og Patrik Hedström.

Bøgerne om Fjällbacka

Der er i alt udgivet 10 bøger i serien, som alle kan høres på Mofibo:

Hendes seneste udgivelse fra 2019 er “Det gyldne bur”. En krimiroman som ligeledes udspiller sig i Fjällbacka – dog med hovedpersonerne Faye og Jack.

De drabelige og medrivende krimier har taget kegler verden over, og vil bestemt ikke skuffe en krimielsker. Vil du lytte til hendes bøger, kan du klikke her for at høre dem på Mofibo – på flere sprog. Her kan du læse i 14 dage uden beregning, hvorefter abonnementet koster 129kr./måned.

Camilla Läckberg lagde godt og vellidt ud med prisen for The Crime Novel of the Year Award for bogen “Stenhuggeren” i 2005. I 2006 vandt hun Author of the Year (SKTF). 

Vi vil herunder tage dig med gennem bøgerne om Fjällbacka-serien.

Isprinsessen

Den smukke Alexandra findes forblødt i sit badekar med begge håndled skåret over. Det er hendes barndomsveninde, Erica Falck, der finder hende. Erica er netop rejst tilbage til sin fødeby, Fjällbacka, da hendes forældre er gået bort og hun skal gøre deres hjem op. Kort efter hendes ankomst, er yderligere en beboer blevet fundet dræbt – den lokale drukkenbolt Maler-Anders findes kvalt blandt sine raserede malerier. 

Fjällbacka er normalt en stille by med høflige og godtroende folk – netop derfor undrer det den lokale betjent, Patrik Hedström, som tildeles sagen, ekstra meget, at de to mistænkelige dødsfald pludselig finder sted. 

Forfatteren, Erica, involverer sig sammen med Patrik i sagen om sin venindes og Anders’ død. De to er gamle beundrere fra barndommen og samarbejdet viser sig at tænde ellers uddøde gnister mellem dem.

Undervejs i udfoldelsen af sagen opdager de hurtigt, at hændelserne trækker spor helt tilbage til Ericas tid i Fjällbacka. Det går samtidig op for hende, at byen er i tilbagegang – de unge forlader byen, husene købes af rige stockholmere og erhvervslivet går tilbage. Samfundet er måske ikke så fredsommeligt og ærligt, som de troede. 

Du kan læse om hvordan Erica og Patrik kæmper for opklaring af sagen på Mofibo her. Bogen er skrevet i 2003 og er den første i serien om Fjällbacka.

 • Fjällbacka 1 – Isprinsessen
 • Oplæst af Githa Lehrmann
 • Længde – 11 timer og 54 minutter

Prædikanten

Den anden bog i serien er “Prædikanten”, som er skrevet i 2006. I en kløft i Fjällbacka finder en lille dreng liget af en ung pige, som er blevet mishandlet. Da politiet tilkaldes og afsøger området, dukker knoglerester fra yderligere to unge piger op. Efter nærmere undersøgelse af knoglerne kan det konstateres, at pigerne ligeledes er blev tortureret på samme makabre måde for flere år siden.

Sagen bliver lagt i hænderne på Patrik Hedström og hans assistent, Martin Molin. Efterhånden som spor afdækkes og personer afhøres, peger svarene på alle deres spørgsmål mere og mere i retning af den lokale præstefamilie i Fjällbacka. Det er nu op til Patrik og Martin at finde ud af: Hvem er synderen? Er der præsten selv eller en syg tosse, som vil genskabe fortidens makabre mord? 

Alt imens landsbyens tryghed blegner mere og mere, tager sagen endnu en uventet drejning – endnu en ung pige er forsvundet. Det er nu et kapløb mod tiden for Patrik og Martin. Når de at opklare sagen og finde morderen før det er for sent? Læs om den spændende sag på mofibo her

 • Fjällbacka 2 – Prædikanten
 • Oplæst af Githa Lehrmann
 • Længde – 11 timer og 31 minutter

Stenhuggeren

Stenhuggeren” er tredje bog i serien om Erica, Patrik og mystikken i Fjällbacka og er skrevet i 2005. Denne gang er det en hummerfisker, som finder en livløs, lille pige ude på havet. Man antager først at pigen er druknet ved et uheld, men ved obduktionen finder man spor af sæbe og ferskvand i pigens mund – hun var ikke død på havet, men var blevet druknet på land, afklædt og dumpet i havet. 

Hvem ville dog gøre noget så skrækkeligt ved den 7-årige Sara? og hvorfor? Erica og Patrik trækkes igen ind i en modbydelig sag – og det er endda blot kort tid efter Erica har født deres første barn. De finder snart, at familiekonflikter, nabofejder og børnepornografi har ligget skjul under Fjällbackas smukke facade – og har gjort det længe. Parret finde spor helt tilbage fra 1920’erne. 

Hvor mange ofre har måttet ligge under for den modbydelige gerningsmand før Sara? Du kan læse bogen på Mofibo her.

 • Fjällbacka 3 – Stenhuggeren
 • Oplæst af Githa Lehrmann
 • Længde – 14 timer og 29 minutter

Ulykkesfuglen

I den fjerde bog i serien om Fjällbacka indtages byen af deltagere af det stærkt omdiskuterede reality-program “Fucking Tanum”. Forskelligheder mellem deltagerne og beboerne skaber store konflikter og rygter spredes hurtigt i medierne og på gaden. 

Patrik kan byde sin nye kollega Hanna Kruse velkommen til Tanumshede Politistation – og hun får en brat start på sin tid på stationen og kastes hovedkulds ud i sin første sag. De modtager et opkald om en bilulykke. I bilen finder Patrik og Hanna en kvinde død bag rattet og en intens stank af alkohol, hvilket tyder på at kvinden selv har været skyld i den tragiske ulykke. 

Der er dog noget der nager Patrik ved ulykken – og det er velbegrundet. Da man undersøger liget finder man mystiske spor, som tyder på, at kvinden ikke er død som følge af bilulykken. På samme tid optrappes postyret på gaden med reality-deltagerne, mediernes interesse for sagen eksploderer og Patrik står nu i en situation, som han for alt i verden ville ønske han kunne undgå. 

Du kan lytte til den fængslende roman på mofibo her.

 • Fjällbacka 4 – Ulykkesfuglen
 • Oplæst af Torben Sekov
 • Længde – 14 timer og 29 minutter

Tyskerungen

Udgivet i 2007 starter den femte bog i Fjällbacka-serien med en pause fra politigården for Erica og Patrik. Erica har brugt sin barsel og nu er det Patriks tur til at pådrage sig far-rollen. Dette giver Erica tid til at fokusere på et dilemma, som længe har gået hende på. Erica har altid haft et anstrengt forholdet til sin mor, og har derfor efter fire år ikke gået gennem hendes ting fra deres hjem – men det vil hun nu. I en gammel kasse finde Erica en medalje fra Anden Verdenskrig – den åbner for mange spørgsmål hos Erica, Hvorfor har hendes mor en medalje fra Anden Verdenskrig? Og har det noget med hendes mors reserverethed at gøre?

Erica tager sagen i egen hånd og giver stafetten med bleer og sutteflasker videre til Patrik. Hendes første idé til at regne ud hvor medaljen kommer fra er en pensioneret historielærer. Men han kan ikke hjælpe hende. Erica fortsætter sin søgen, men to dage efter mødet bliver manden fundet myrdet. Det sætter en masse tanker i gang hos Erica – var det hendes og medaljens skyld? 

Hun må fortsætte sin efterforskning og søger tilbage til forældrenes loft. Her finder hun sin mors gamle dagbøger, som åbner op for sandheder om familien under Anden Verdenskrig, som Erica aldrig kunne have forestillet sig og som ændrer hendes sin på moderen fuldstændigt. 

Hvor kommer medlajen fra? Og hvilken betydning har den haft for moderens tid efter krigen? Det kan du finde ud af i lydbogen, som kan høres her.

 • Fjällbacka 5 – Tyskerungen
 • Oplæst af Torben Sekov
 • Længde  – 17 timer og 30 minutter

Havfruen

I sjette bog fra 2008 hører vi om Magnus Kjellners forsvinden. Kjellner har kone og barn i Fjällbacka – en almen familiefar. Ingen havde forudset hans forsvinden, og netop derfor sættes efterforskningen straks i gang. Patrik og hans kolleger søger efter Magnus Kjellner, men uden held – det er endnu uvist om manden er blevet dræbt, kidnappet eller mod forventning er stukket af. Indtil 3 måneder senere. Magnus Kjellners lig bliver fundet liggende i en frossen sø.

Samtidig kan Erica bekymre sig om sin forfatterkollega, Christian, som modtager utallige anonyme hadebreve. Brevene giver Erica bange anelser, men Christian har nok at se til med udgivelse af sin debutroman, at afgive interviews og at skrive autografer – og ikke mindst med fortsat at få familielivet til at hænge samme – så han nedprioriterer Ericas råd og bekymring, hvilket skal vise sig at være en stor fejl. Nu er spørgsmålet: Kan mordet på Magnus Kjellner hænge sammen med hadebrevene? Det finder Erica og Patrik ud af i “Havfruen”, som kan læses her.

 • Fjällbacka 6 – Havfruen
 • Oplæst af Torben Sekov
 • Længde – 14 timer og 31 minutter

Fyrmesteren

Den syvende bog i serien finder sted på Gråskär- en lille ø ud for Fjällbacka. Øen er af folket kendt som Spøgelsesøen, og som siges at rumme mange mysterier og gåder. 

Sagen, som Patrik og teamet må finde til bunds i denne gang, er mordet på kommunens økonomiansvarlige, Mats Sverin – en ellers venligt og vellidt mand. Men da han findes med et skud igennem baghovedet, mistænkleliggøres omstændighederne.

Patrik Hedström og resten af politiet må nu kortlægge Mats’ liv og støder hurtigt på nogle bemærkelsesværdige detaljer. For få år siden flyttede Mats tilbage til barndomsbyen Fjällbacka i noget som så ud til at være en forhastet beslutning, men hvorfor? Og havde det mon noget at gøre med, at hans gamle flamme Annie og hendes familie? De var også flyttet tilbage til byen – nærmere bestemt flyttet ind i det gamle fyrtårn på Gråskär. Eller var det på grund af genopbygningen af badehotellet?

Bogen er udgivet i 2009 og rummer en stor portion mystik og sagnomspunden mord. Lyder det som noget for dig, kan du læse den på mofibo.

 • Fjällbacka 7 – Fyrmesteren
 • Oplæst af Torben Sekov
 • Længde – 15 timer og 36 minutter

Englemagersken

Bogen er skrevet i 2011 og er det ottende bind i serien.

Engemagerske: En person, som tager børn i pleje, for hurtigt muligt at lade dem dø.

Ebba er den eneste tilbageværende af en familie, som i 1974 forsvandt sporløst fra deres hjem i Valö. Det efterladte hus stod med et smukt opdækket bord og lille, etårige Ebba – som om de pludseligt bare var gået. Men var forsvindingen af egen fri vilje, eller var der sket en forbrydelse? 

Ebba lever nu fredsommeligt med sin mand, Mårten, men da deres søn på tragisk vis går bort, har forældrene nu brug for at starte på en frisk. De flytter tilbage til Fjällbacka og vil renovere om omdanne Ebbas barndomshjem til en Bed and Breakfast. Desuden overtager de den kostskole, som hendes far i sin tid drev med hård hånd. Men starten på et nyt, bedre kapitel i deres liv, skal hurtigt vise sig at tage en uheldig drejning, da en brand bryder ud. 

For Erica betyder parrets tilbagevenden en ny gnist i hendes nysgerrighed – hun har, så længde hun kan huske, været dybt interesseret i historien om familien der forsvandt fra Fjällbacka og har selv været på jagt i den fortid. Nu får hun endelig chancen for selv at tale med Ebba og fortælle hende om de hemmeligheder, som kvinderne i slægten har gemt.

Læs om Ebbas familie i bogen “Englemagersken” på mofibo her.

 • Fjällbacka 8 – Englemagersken
 • Oplæst af Torben Sekov
 • Længde – 15 timer og 2 minutter.

Løvetæmmeren

Den niende bog fra 2014 i serien udspiller sig i den kolde vinter i Fjällbacka. En en de koldeste nætter bliver et mareridt for en uvidende bilist – en ung, afklædt pige løber ud på vejen foran bil, og føreren når ikke at undvige før det er for sent. Den spinkle pige er Victoria – en hestepige, som ridder på den lokale rideskole – viser sig at være forsvundet i fire måneder efter hun en dag aldrig kom hjem fra ridning. 

Da Patrik Hedström og teamet kommer ud til gerningsstedet, står det klart for ham, at mærkerne, arrene og sårene på pigen beviste, at hun var blevet tortureret gennem en længere periode.

Men sagen er ikke det eneste mystiske der sker denne vinter. Familien Kowalska bliver omdrejningspunktet for Erica Falck. Historien om en polsk far, der er cirkusartist, og en mor, som er dømt for drabet på ham. Erica har længe været fascineret af historien og har prøvet at komme i kontakt med moderen, men fik afslag. Nu ser det dog ud til, at hun har indvilget i at tale med Erica – men hun må træde forsigtigt. Kan man nu også stole på at hvad en morder fortæller? 

Hvem tog Victoria? Og hvilke hemmeligheder har moderen i fængslet? Læs om dem her.

 • Fjällbacka 9 – Løvetæmmeren
 • Oplæst af Louise Davidsen
 • Længde – 12 timer og 22 minutter

Heksen

Erica Falck, som er en af hovedkaraktererne i den tiende bog i serien, er i gang med at undersøge og skrive om en gammel forsvindingssag i Fjällbacka – en lille pige er forsvundet sporløst for tredive år siden. Sagen er gammel, og alle er chokerede da der pludselig forsvinder endnu en pige – præcis samme sted. Det var den uskyldige Linnea. Alle frygter det værste – at historien vil gentage sig.

Linnea bliver dog fundet, men borgernes spørgsmål er stadig mange. Vil der ske flere forsvindinger? Hænger hændelserne sammen? Patrik Hedström og resten af Tanums politigård går til sagen med hjælp fra Erica Falck, og de undersøger om der kan være en sammenhæng.

De opdager, at sagen har en ømtålelig fortid ag baggrund, hvilket resulterer i, at Patrik og Erica ender på et skråplan. Hvem tog pigerne? Og på hvilken baggrund? Vil du læse om den gamle, dystre sag, kan du finde bogen fra 2017 på mofibo her.

 • Fjällbacka 10 – Heksen
 • Oplæst af Torben Sekov
 • Længde – 23 timer og 29 minutter

Lyt med

Camilla Läckbergs bøger er uundværlige værker for en krimientutiast. Derfor har vi sørget for, at du let kan finde frem til hendes serie om livet i Fjällbacka ved at klikke her. Du kan nemlig læse bøgerne i 14 dage helt gratis – herefter er det 129kr./måned. 

God lyttelyst!

Melanie

Lad mig bare sige, at streaming er en uundværlig del af min hverdag. Podcasts til togturene, musik under opvasken og ikke mindst film eller serier til aftenerne. Ellers er der kun tilbage at sige, at jeg altid har været meget kreativt anlagt og derfor har brugt maaange timer med en blyant i hånden, hvilket ligger til grund for min rolle her på Streamingsiden

Seneste artikler