fbpx

7 fantastiske og populære true crime-podcasts


Hvis du er tosset med true crime, så kan du se den spændende danske true crime serie Seriemordene på Østerbro som findes på Viaplay. Hvis du gerne vil læse mere om mini-dokumentaren, så kan du læse vores artikel om serien lige her:

Du får lige nu 14 dages gratis abonnement hos Viaplay, så du kan se Seriemordene på Østerbro helt gratis. Du opretter dig gratis lige her.

Er du helt forgabt i true crime dokumentarer på Netflix, og elsker du at blive for forfærdet og rystet i din grundvold over andre menneskers handlinger? Eller finder du hele opklaringsarbejdet omkring uopklarede siger ualmindeligt fascinerende, så er true crime-podcasts helt sikkert noget for dig. Det bedste ved podcasts er, at du kan lytte til dem, når du vil, og hvor du vil. Hos Streamingsiden.dk er vi for eksempel vilde med at lytte til podcasts på lange, afslappende gåture eller på vej fra arbejde. Ja, der er faktisk ikke det tidspunkt på dagen, hvor du ikke kan få dit true crime-fix med en podcast. Men måske skal du lige overveje ikke at lytte til Mørkeland, når du går alene hjem i bælgmørke en våd vinteraften. Fantasien kan hurtigt spille enhver et puds, efter en mindre overdosis af en god true crime-podcast.  

De bedste krimi-podcasts 

Det er selvfølgelig vidt forskelligt, hvad man synes er en god krimi-podcast. Nogle kan lide chokerende detaljerigdom og andre holder sig langt væk fra alt, der indeholder grafiske beskrivelser, som kan bore sig ind på nethinden og side fast i dagevis. Fælles for de mange krimi-podcasts er, at du får et unikt indblik i retspraksis, efterforskning og sociale samfundsforhold. Vi har samlet nogle af de bedste krimi-podcasts og sørget for, at der (forhåbentlig) er noget til enhver smag. De fleste podcasts kan streames direkte fra hjemmesiderne eller hentes ned via apps på din smartphone.  

1.Mørkeland 

Mørkeland udforsker det menneskelige sinds dybeste og mørkeste afkroge ved at introducere dig til mordsager i Danmark. Hvis du ikke er til den store detaljerigdom ved mord, er Mørkeland måske lidt for makaber til dig. Den bevæger sig (for nogen) lige på grænsen til det klamme med sine utroligt beskrivende detaljer om gamle og nyere mord.

De to værter i podcasten skiftes til at fortælle hinanden om mord, hvad ofrene har været udsat for, og hvordan det danske retssystem fungerer og har håndteret sagerne. Afhuggede lemmer og voldtægt er ikke noget værterne skyr væk fra. Har du ikke sarte ører og synes du, at det er spændende at få mord-historier lige ind i øregangen er Mørkeland helt sikkert noget for dig. Podcasten er nemlig blevet ualmindeligt populær blandt de danske krimi-podcast elskere – og episoder fra podcasten kan nemt komme op at vende til den næste venne-sammenkomst. Forbered dig på at blive forfærdet og underholdt på en og samme tid i denne danske true crime-podcast.

Det skal dog siges, at Mørkeland har været underlagt en del kritik ud fra den begrundelse, at mord og andres ulykke ikke bør være underholdning. Hos streamingsiden.dk har vi valgt at inkludere Mørkeland på vores liste over krimi-podcasts, da den ganske enkelt er gået hen og blevet populær i podcastland.  

2. Limetown 

Okay – Limetown er måske ikke ligefrem en true crime-podcast, men nøj hvor er den altså spændende. Det er en krimi-podcast, der er baseret på ren fiktion, men det gør den abosult ikke mindre interessant tværtimod. Limetown bliver sammenlignet med den ultrapopulære, amerikanske podcast Serial, der kom i 2014 og nærmest er blevet moren til alle krimi-podcasts (men ikke mere om Serial nu, den kan du læse mere om længere nede). Limetown bliver også sammenlignet med den populære serie The X-files – ja det lyder måske lidt mærkeligt at fusionere Serial og X-files, men det virker. 

Limetown er nemlig en fiktiv historie, der fortælles som en serie af små rapporter udført af den undersøgende journalist Lia Haddock. Podcasten handler om en lillebitte by i USA, hvor over 300 mennesker forsvinder sporløst fra Limetown, som et sted, hvor der forskes i hjerner. Det er 10 år siden, at alle disse skæbner forsvandt sporløst fra jordens overflade, og vi følger nu American Public Radio reporter Lia Haddock i hendes søgen efter svar på, hvad der rent faktisk skete med Limetown. Vil du også vide, hvad der skete den dag for 10 år siden, kan du lytte til Limetown lige her.  

3. S*TOWN

Det er virkelig ikke til at komme uden om Serial i podcastland, og det er da også de samme, som står bag Serial, der har lavet S*TOWN aka SHIT TOWN. Det er en besynderlig og utroligt fascinerende fortælling om en mærkelig, lille amerikansk flække, hvor en af beboerne har kontaktet holdet bag Serial for at få dem til at undersøge en ung mand fra en velhavende og magtfuld familie. Han har nemlig pralet med at være sluppet af sted med mord – men er der virkelig sket et mord i den lille, amerikanske by, eller er rigmandssønnen fuld af varm luft? S*TOWN er en fængslende fortælling om et lille samfund i Alabama, som er spækket med finurlige mennesker.

Fortællingen byder på besynderlige twist, der får dig til at tænke – kan det virkelig passe, at det her sker i virkeligheden? Og ja det kan det. Vi følger nemlig reporteren Brian Reed fra “This American Life”, og hans forsøg på at forstå, om den gamle mand, der har kontaktet ham, blot ser mord, hvor der intet er, eller om der virkelig er noget råddent i S*TOWN.  

Du finder S*TOWN-podcasten her

4. Serial 

Oh yes Serial, så kom vi omsider til den! Hvis du ikke allerede har været der, så er det bestemt på tide, at du hopper ombord. Serial er mildest talt the-holy-grail i podcastland og er lavet af det amerikanske radioprogram “This American Life”. Podcasten har en fortællerstrategi, der efterhånden har høstet en del priser. Den fusionerer optagede interviews, undersøgende journalistik og engagerende beretninger om forgangne events, der efterlader dig med et levende billede af omstændighederne omkring begivenhederne. Der er ikke så meget andet at sige end, at Serial er en helt fantastisk true crime-podcast.

Serial sæson 1 – Adnan Sayed 

Første sæson, som gav Serial sin massive succes, omhandler et mord i Baltimore i 1999, hvor den dengang 17-årige high school elev, Adnan Sayed, bliver anholdt for mordet på sin jævnaldrende kæreste. Den undersøgende journalist Sarah Koenig går i Adnans fodspor fra tiden omkring mordet og finder op til flere uoverensstemmelser. For eksempel kan Adnan ikke huske, hvad han lavede den dag, hans kæreste blev myrdet, men der er en skolekammerat, der ved noget – men ham er der ingen, som kan finde. Lyt med, og bliv betaget af Sarah Koenigs unikke evne til at gå politiet efter i sømmene og stille spørgsmål til deres bevisførelse, der blandet andet involverer lokation ud fra telefonmaster og interessante udsagn.  

Serial sæson 2 – Bowe Bergdahl 

Serial-succesen blev skudt godt i gang med historien om Adnan Sayed og skuffer bestemt ikke i sæson 2, hvor Sarah Koenig tager historien om Bowe Bergdahl op. En amerikansk soldat som blev taget til fanget af Taleban og holdes fanget i hele fem år for derefter at blive anklaget for desertion. Men hvad skete det egentlig dengang Bowe forsvandt fra den amerikanske lejr og faldt i kløerne på Teleban? Deserterede han – eller havde han oprigtig talt hjertet på det rette sted? Lyt med og bliv forført af et forvirrende begivenhedsforløb, der byder på unikke, modstridende perspektiver fra Bowe Bergdahl og soldaterne fra hans deling.  

Serial sæson 3 – Clevelands retssal 

Tredje og indtil videre sidste sæson af Serial er betydeligt anderledes end de andre. Den omhandler det amerikanske retssystem og helt specifikt en retssal i Cleveland, hvor du hurtigt bliver overrasket over fremgangsmåden og kommer til at stille spørgsmålstegn ved amerikansk retspraksis. For hvorfor er sorte mænd mere tilbøjelige til at få en hård dom end kaukasiske mænd? Og hvorfor overholder retten ikke sine løfter, når det kommer til beskyttelse af vidner? Lyt med og få et unikt indblik i det amerikanske retssystem. 

Okay, det har måske taget lidt overhånd med at forklare, hvad Serial-podcasten handler om, men det er virkelig en podcast, du ikke bør gå glip af. Du finder Serial-podcasten her

5. Undisclosed   

“Undisclosed” er en amerikansk krimi-podcast, der tager et utroligt vigtigt emne op – nemlig fejlagtige dommerkendelser i det amerikanske retssystem. Teamet bag podcasten er uddannede advokater, som tager et nærmere kig på lovovertrædelser, efterforskningen og efterfølgende retssag og endelige dom. Advokaterne bag “Undisclosed” finder nye beviser, der aldrig nåede til retssalen og stiller spørgsmålstegn ved, om de dømte overhovedet er skyldige.

Den første sag, der bliver taget op i podcasten, er sagen fra Serial om Adnan Sayed. Advokaterne kigger på sagen fra begyndelsen og finder atter nye beviser – beviser, der ikke engang dukkede op i Serial. Betyder det, at Adnan Syed ikke begik mordet på sin kæreste? Eller har de fået fat i den rigtige mand? Lyt med, når værterne i “Undisclosed” passioneret analyserer facts fra sagen og kombinerer dem med en indgående viden om lovgivningen. “Undisclosed” er en true crime-podcast, der altid forsøger at finde frem til sandheden og derfor tager sager fra “The Innocence Project”. 

Lyt til alle episoderne om Adan Sayed, eller kast dig over de seneste sager, “Undisclosed” har under luppen. Du finder alle episoder lige her

6. This is criminal 

“This is Criminal” er endnu en amerikansk true crime-podcast i tråd med Serial. Den er blevet lovprist af store medier som New York Times og The Rolling Stone – og den skuffer bestemt heller ikke. Hver episode er en true crime story. En historie om mennesker som har båret sig forkert ad, er blevet udsat for kriminalitet eller som er blevet fanget i midten af det hele. Fortællingerne er både forfærdende og medrivende. De omhandler alt fra en studerende, der forfalsker penge, til en afroamerikansk mand, der fejlagtigt bliver skudt af politiet, til mere gruopvækkende historier, hvor retsmedicinske antropologer placerer lig udenfor, så de kan nedbrydes i naturen.

“This is Criminal”-podcasten er utroligt fængslende, når du først kommer i gang og det brede spænd af historier gør, at du aldrig kører sur i fortællingerne. Det særlige ved “This is Criminal” er, at den som The Vulture beskriver så fint, er en true crime-podcast som forstår kriminalitet som noget sociologisk, historisk og antropologisk, og at kriminalitet er mere end blot det enkelte menneske men i stedet en funktion af mennesker, tid og sted (Vulture). 

Du finder “This is Criminal”-podcasten her

7. The Shrink Next Door 

“The Shrink Next Door” er et forfriskende pust til de populære true crime-podcasts, der har det med altid at handle om mord. Det gør “The Shrink Next Door” ikke, derimod bliver du hvirvlet ind i en verden af magt, svindel og så ekstrem manipulation, at du ikke tror dine egene ører. Den sande fortælling berettes af den amerikanske journalist Joe Nocera, der faktisk selv spiller en rolle i podcasten. Han var nemlig nabo til “The Shrink Next Door” i det eksklusive ferieområde Hamptons. Joe Noceras nabo var nemlig en rig terapeut, der behandlede kendisser og folk fra Manhattans elite og elskede at holde ekstravagante fester i huset. En sommer, hvor Joe Nocera vender tilbage til sit feriehus, opdager han, at nabohuset slet ikke tilhørte kendisterapeuten, men i stedet hans patient.

Lyt med til “The Shrink Next Door”, og find ud af, hvordan kendisterapeuten har manipuleret sig til et luksus-liv og udnyttet sine patienter. Du kan lytte til true crime-podcasten her

Seneste artikler